Kardiolozi otkrili koje povrće jedu svaki dan

Zdravlje 15. maj 202410:48 0 komentara
Pixabay

Redovna konzumacija voća i povrća znanstveno je povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ako ga ne jedete prečesto, vrijeme je da počnete, osobito ono koje kardiolozi posebno preporučuju.

“Povrće je važan dio prehrane zdrave za srce. Razlog je to što obiluje raznim vitaminima, uključujući B1, B2, niacin i folat, esencijalnim elementima poput kalcija i kalija te fitokemikalijama, koje su bioaktivni spojevi biljnog podrijetla,” kaže kardiologinja Joy Gelbman.

B vitamini pomažu u održavanju krvnog tlaka na zdravoj razini, dok niacin pomaže u snižavanju LDL kolesterola. Folat je povezan smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Kalcij igra ulogu u održavanju otkucaja srca, a kalij blagotvorno djeluje na srce smanjujući napetost u stijenkama krvnih žila, što pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Fitokemikalije u povrću posebno su važne za zdravlje srca. Znanstvena istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa koji uzrokuje upalu u tijelu i može negativno utjecati na srce.

Uz sve ove dobrobiti, povrće je također bogato vlaknima. Prehrana bogata vlaknima podržava zdravlje srca sprječavajući porast kolesterola i krvnog tlaka.

Iako je sve povrće dobro, dr. Gelbman posebno voli lisnato, zeleno povrće.

“Volim kelj, špinat i kinesko zelje. Lisnato povrće posebno je dobro za zdravlje srca jer je bogato nitratima koji se pretvaraju u dušikov oksid, spoj koji može opustiti krvne žile”, kaže ona.

Kardiolog dr. Deepak Vivek preferira špinat. Podupire zdravlje kardiovaskularnog sustava na mnogo načina, uključujući poboljšanje osjetljivosti na inzulin i smanjenje oksidativnog stresa.

“Može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka jer je bogat izvor vlakana, vitamina A, vitamina C, vitamina K, željeza, kalija i folata”, pojasnio je liječnik.

Špinat je izbor broj jedan i za mnoge druge kardiologe. Dr. Sushant Khaire objašnjava da je željezo u špinatu važno za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

“Špinat također ima vitamin E, antioksidans koji štiti tijelo od slobodnih radikala koji mogu igrati ulogu u izazivanju bolesti srca, raka i drugih bolesti”, naveo je za Parade.

Dok je činjenica da je lisnato povrće zbog svog nutricionističkog profila zdravo za srce, još jedna prednost je njegova svestranost. Možete ga integrirati u gotovo svaki obrok. Neki ga dodaju omletima, jedu kao salatu ili uz tjesteninu. Što god odabrali, imajte na umu da će konzumacija više zelenog povrća koristiti cijelom tijelu, osobito srcu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!