Koliko često treba čistiti toplomjer?

Zdravlje 15. jan 202117:38 0 komentara
Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zdravstvenim ustanovama predlaže da se toplomjeri, kao i ostali medicinski instrumenti, dezinfikuju poslije svake upotrebe.

„Čišćenje toplomjera pomaže u sprečavanju širenja klica ili infekcija“, kaže Dipti Mundkur, doktorka interne medicine iz Fresna u Kaliforniji.

Mjerenje temperature je prva stvar koju ćete uraditi nakon što posumnjate da ste bolesni. Upravo zato čišćenje toplomera, koji je izložen različitim klicama, može pomoći da se drugi ne razbole, naročito sada kada je prisutan koronavirus.

Studije takođe pokazuju da bi dezinfekcija uređaja za njegu pacijenata, uključujući toplomjere, mogla smanjiti širenje patogena odgovornih za bolesti poput dijareje i infekcije urinarnog trakta, piše Insider.

Toplomjer možete dezinfikovati na nekoliko načina

Kako očistiti digitalni toplomjer?

Ovo su najčešće korišteni toplomjeri jer brzo pružaju precizne rezultate i jednostavni su za upotrebu. Koriste ih zdravstveni radnici u bolnicama, kao i obični ljudi u svojim domovima.

Operite vrh toplomjera hladnom vodom. Obrišite toplomjer maramicama na bazi alkohola, najmanje 70 odsto alkohola, ili natopiti maramicu alkoholom, takođe najmanje 70 odsto i obrisati vrh.

Zatim isperite toplomjer da uklonite alkohol. Na kraju ga obrišite mekom krpom. Ponovite cijeli postupak još jednom nakon upotrebe.

Umjesto alkoholom toplomjeri se mogu očistiti i antibakterijskim tečnim sapunom, kaže dr Mundkur.

Ali izbjegavajte pranje displeja na digitalnom toplomjeru kako biste spriječili oštećenja zbog uticaja vode.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!