Oglas

Odlični savjeti

Krompir i batat mnogima su omiljeni prilozi, koji od njih je bolji za zdravlje?

author
index.hr
06. okt. 2025. 19:15
pomfrit (ilco)
Freeimages

Krompir i batat često dijele tanjur, ali ne i reputaciju. Krumpir je klasičan izbor koji obožavamo u svim oblicima, dok je batat postao simbol "zdravije" prehrane. No koji je zapravo bolji za zdravlje? Odgovor nije jednostavan, ovisi o hranjivim tvarima, učinku na šećer u krvi i načinu pripreme.

Oglas

Hranjive tvari: Vitamin A protiv kalija i C-vitamina

Batat je bogat beta-karotenom, pretečom vitamina A, te sadrži nešto više vlakana od krumpira s korom. Pečeni batat ima oko 3.3 g vlakana na 100 g, dok pečeni krumpir s korom sadrži oko 2.2 g. Krumpir, s druge strane, prednjači u kaliju i vitaminu C, koji su važni za krvni tlak i imunitet. Ukratko, batat pobjeđuje u vitaminu A i vlaknima, a krumpir u kaliju i C-vitaminu.

Šećer u krvi: Važniji je način pripreme

Oglas

I krumpir i batat mogu imati viši glikemijski indeks (GI), no on ovisi o sorti i načinu pripreme. Kuhani batat ima umjeren GI (oko 44), dok pečenje ili prženje povećavaju vrijednost. Kod krumpira raspon je još veći – kuhan i ohlađen ima niži GI, dok prženi doseže vrlo visok.

Zanimljivo je da ohlađeni krumpir (ili riža, tjestenina) sadrži više tzv. rezistentnog škroba, koji se sporije probavlja i dulje održava sitost. Dakle, hlađenje i podgrijavanje mogu ublažiti glikemijski učinak.

Zdraviji odabir u praksi

Ako vam je cilj stabilan šećer u krvi i više vlakana, prednost ima batat, kuhan ili pečen bez dodatka šećera i masnoća. Ako želite više kalija i vitamina C, birajte krumpir s korom. Najzdraviji izbor u oba slučaja su jednostavne pripreme poput kuhanja, pečenja ili salate od ohlađenog povrća. Idealna porcija je veličine vaše šake.

Oglas

Ljubitelji prženog trebali bi znati da visoke temperature povećavaju kalorijsku gustoću i stvaranje akrilamida - spoja koji može imati štetan učinak na zdravlje. Zato prednost dajte pečenju ili kuhanju, a ako već pržite, koristite niže temperature i kraće vrijeme te krumpir prethodno namočite.

Koja namirnica je bolja za dugoročno zdravlje?

Iako su obje namirnice zdrave i dobro ih je konzumirati, batat ima blagu prednost zahvaljujući vlaknima i vitaminu A te povoljnijem glikemijskom profilu. No krumpir nije loša namirnica, u zdravoj pripremi i umjerenoj porciji donosi važne hranjive tvari i dug osjećaj sitosti.

Na kraju, najvažnije je ono što dolazi uz njih: povrće, dobar izvor proteina i malo kvalitetnog maslinova ulja. U takvom tanjuru i krumpir i batat zaslužuju svoje mjesto.

Oglas

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama