Može vam spasiti život: Kako pravilno napraviti samopregled dojki? (VIDEO)

Lifestyle 21. sep 202216:44
flickr.com

Iako je samopregled dojki vrlo jednostavan i na njega nećete potrošiti više od desetak minuta, zabrinjava činjenica da mnoge žene to nikada nisu napravile ili ga rade vrlo neredovito. Naime, pregled dojki kod kuće može vam spasiti život, a evo kako ga pravilno izvoditi.

Samopregled je najbolje obaviti pred sam kraj ciklusa jer tada hormoni najmanje utječu na tkivo dojke, a najlakše ćete ga napraviti na sljedeći način. Lezite, stavite jastuk ispod desnog ramena, a desnu ruku premjestite iza glave. Vrhovima prstiju lijeve ruke kružnim pokretima pipajte desnu dojku, ali i pazuh, piše Index.

“Šest posto osoba sa karcinomom dojke su mlađe od 40, to je veliki broj”

Nemojte žuriti, provjeravajte temeljito kako vam nešto ne bi promaknulo. Zatim promijenite ruke te na isti način pregledajte i drugu dojku.

Pregled možete napraviti i u stojećem položaju. Stanite ispred ogledala uspravnih leđa i ruku ispruženih uz trup. Pažljivo pregledavajte dojke tražeći bilo kakve promjene u obliku ili simetriji, kao i ima li nekih čudnih bora i udubljenja, a posebnu pažnju obratite na bradavice. Isto tako, liječnici preporučuju podizanje dojki kako biste najlakše usporedili njihovu simetriju.

U slučaju da prilikom kućnog pregleda primijetite bilo kakve promjene, odmah se javite liječniku koji će utvrditi o čemu je riječ.

Važno je naglasiti da učestalost pregleda dojki ovisi i o vašem osobnom riziku. Naime, ženama s visokim rizikom od razvoja raka dojke preporučuje se jednom godišnje podvrgavati ultrazvuku i mamografiji dojke počevši s 30 godina, a onima s prosječnom razinom rizika savjetuje se da to počnu raditi s 45 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare