Muče vas bolovi u leđima i išijas? Ova metoda bi mogla da vam pogne

Zdravlje 23. jan 202311:031 komentar
Izvor: Shutterstock

''Nerve flossing'' ili ''nerve gliding'', u slobodnom prijevodu 'čišćenje živca', odnosno 'klizanje živca' oblik je lagane tjelovježbe koja isteže nadražene živce, posebice kod išijasa i sindroma karpalnog tunela. Ako se vježbe izvode ispravno, tehnikom 'nerve flossing' može se znatno smanjiti bol i povećati raspon pokreta.

Nerve flossing ili čišćenje živca najučinkovitije je kada se kombinira s drugim oblicima terapija i liječenja. Ako još nemate dijagnozu, preporuka je obratiti se liječniku kako biste znali o čemu je točno riječ. Na temelju glavnog uzroka bolnog živca liječnik vam može preporučiti najbolju terapiju ili kombinaciju postupaka liječenja.

Nerve flossing oblik je lagane tjelovježbe koja isteže nadražene živce
Važno je napomenuti da, kada se izvode, vježbe za čišćenje živca ne bi smjele bili bolne. Počnete li osjećati bol, prestanite s vježbom. Tijekom izvođenja pokušajte opustiti mišiće te vodite računa o disanju – pokušajte postići da su vam udisaji dugi i duboki. Krenite polako i radite samo nekoliko ponavljanja dok vam se tijelo ne adaptira (za neke vježbe tri ponavljanja bit će dovoljna za početak).

Nerve flossing za išijas

Ishijadični živac je veliki, odnosno glavni živac koji se pruža od donjeg dijela kralježnice te po čitavoj dužini noge. Do išijasa dolazi kada su korijeni ishijadičnog živca komprimirani.

Komentari

Vaš komentar