Oglas

Namirnice koje je zabranjeno podgrijavati u mikrovalnoj

author
nova.rs
13. feb. 2023. 11:47
mikrovalna
Pexels | Pexels

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije uvijek najbolja ideja, pogotovo kada je riječ o ovim namirnicama.

Oglas

Kako prenosi The Healthy, grijanje kuvanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema kuda izaći, pa vrlo lako može doći do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrovalne.

Najbolje bi bilo ne podgrijavati ih, ali ako baš morate, prvo ih ogulite i narežite na manje komadiće. Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi, itd. Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju zbog čega mogu eksplodirati. Prije podgrijavanja isijecite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrijete ti konzervansi postaju još štetniji za organizam, te mogu da pokrenu oksidaciju holesterola, kaže jedno istraživanje, a prenosi Večernji.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrijavanje riže u mikrovalnoj pećnici može čak dovesti do trovanja hranom, jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu preživjeti brzo kuvanje u mikrovalnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput špinata takođe treba držati dalje od mikrovalne, jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je sam po sebi bezopasan, podgrijavanjem se pretvara u štetne tvari koje djeluju kancerogeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama