Holesterol je bitan za ljudsko tijelo jer podstiče stvaranje hormona u polnim i nadbubržnim žlijezdama. Ipak, povišen holesterol može izazvati brojne probleme i bolesti srca i krvnih sudova.
Unosimo ga hranom, preko namirnica životinjskog porijekla. Prosječno se dnevno unese 500 -1.000 mg egzogenog holesterola.
Holesterol može biti ” loš” i ” dobar”. Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75% masti (50% holesterola) u krvi i glavni je nosač holesterola. HDL holesterol je “dobar” jer sadrži 50% proteina i samo 20% holesterola.
Naučnici su utvrdili da su sljedeće namirnice dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i holesterola:
– Bijeli luk može za čak 11% da smanji prisustvo holesterola ukoliko se koristi dnevno u vidu tableta. Takođe, jedan čehna bijelog luka dnevno značajno pomaže u poboljšanju cirkulacije.
– Pasulj zbog svog bogatstva materija sa vlaknima može za mjesec dana da smanji nivo holesterola čitavih 6%.
– Ovsene pahuljice su još jedna vlaknasta namirnica koja uspješno otklanjaju štetni holesterol.
– Celer je dobar u smanjenju koncentracije lošeg holesterola jer djeluje relaksirajuće na artetije i omogućava im da se šire.
– Artičoka podstiče sagorjevanje masti i utiče na holesterol. Jedino se ne preporučuje dojiljama zbog nepovoljnog uticaja na lučenje mlijeka, kao i osobama sa oštećenjem jetre i bubrega.
– Jabuke, od voća, najbolje snižavaju holesterol i to čak za 38 odsto. Redovnim konzumiranjem svježih jabuka ili soka od njih može se postići dobar rezultat.
– Orasi su namirnica koja odlično djeluje na HDL i obezbeđuju najveći procenat zaštitnog “dobrog” holesterola.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!