Da okolina igra ulogu u riziku od razvoja raka ne iznenađuje, a to uključuje i hranu koju jedete. Kancerogene su supstance koje direktno doprinose riziku od raka, primjerice, duhan i azbest. No, možda ne znate da se mogu naći i na vašem tanjuru.
Informacije o namirnicama koje su povezane s rakom dolaze iz istraživanja relevantnih izvora, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija i Cancer Research UK .
Pravilna prehrana bogata mineralima i hranljivim tvarima koje su tijelu potrebne kako bi funkcioniralo, može pomoći i da smanjite šanse za razvoj određenih vrsta raka.
A postoje namirnice koje treba ograničiti i izbjegavati.
1. Prerađeno meso
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), postoje uvjerljivi dokazi da prerađeno meso izaziva rak. Klasificiran kao kancerogen grupe 1, posebno je povezan s rakom debelog crijeva i želuca.
Primjeri prerađenog mesa koje ima kancerogena svojstva uključuju: hrenovke, šunku, kobasice, juneće meso, konzervirano meso.
Alternative mogu biti bijela riba, bijelo meso kao što je piletina ili puretina, ili veganske zamjene za meso.
2. Crveno meso
Crveno meso je klasificirano kao Grupa 2A, što znači da je „vjerojatno kancerogeno za ljude“. Najjača veza između konzumiranja crvenog mesa i raka je kolorektalni rak, međutim, postoje i dokazi o povezanosti i s rakom pankreasa i prostate.
Preporuke su da ne jedete više od 65-100 g kuhanog crvenog mesa tjedno.
Alternative su grah, mahunarke, bijelo meso ili riba.
Neka istraživanja sugeriraju da prženo ili pohano meso može povećati rizik od raka. Supstance koje se nazivaju heterociklični amini formiraju se u hrani koja se kuha na visokim temperaturama. U studijama na životinjama dokazano je da heterociklični amini izazivaju rak. Međutim, dokazi u studijama na ljudima nisu jasni.
3. Alkohol
Mnogi od nas uživaju u povremenom piću, neki više od drugih. Međutim, savjet liječnika je da smanjite unos alkohola na što je moguće manje. Alkohol je klasificiran kao kancerogen grupe 1, što znači da postoji dovoljno dokaza o karcenogenosti kod ljudi.
Oblici raka koji su posebno povezani s konzumiranjem alkohola su rak usta, grla, jednjaka, dojke, jetre, želuca i crijeva.
Konzumiranje jedne čaše vina uz večeru nema toliko negativnog efekta kao pretjerano konzumiranje nekoliko vrsta alkohola u jednom danu. U stvari, jedna studija sugerira da umjerena konzumacija crnog vina može biti povezana s nižim ukupnim mortalitetom i smanjenim rizikom od koronarne bolesti srca i moždanog udara.
4. Slatka pića ili gazirana pića
Pretilost je glavni faktor rizika za nekoliko vrsta raka, i zato je važno održavati zdravu težinu. Ovo se može postići uravnoteženom prehranom koja uključuje sve skupine namirnica.
Ako se redovno konzumiraju, slatka pića mogu dovesti do debljanja, a u prevelikim količinama i do pretilosti.
5. Brza hrana ili prerađena hrana
Veća tjelesna masnoća je uzrok mnogih vrsta raka. Svjetski fond za istraživanje raka preporučuje ograničavanje brze hrane i druge prerađene hrane koja sadrži visoku količinu masti, škroba ili šećera, jer to pomaže u kontroli unosa kalorija i održavanju zdrave težine.
Alternativa su domaći sendviči na kruhu od cijelog zrna ili recimo salate.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare