Oglas

Prilika za zaradu: Divlji šipurak je crveno zlato šuma, evko koja je otkupna cijena

author
N1 BiH
20. sep. 2025. 09:44
Divlji šipurak je mnogo više od ljekovite biljke (Foto:Shutterstock/Iva Vagnerova)
Divlji šipurak je mnogo više od ljekovite biljke (Foto:Shutterstock/Iva Vagnerova)

Divlji šipurak, Rosa canina, poznat i kao pasja ruža, spada među najrasprostranjenije i najcjenjenije divlje plodove na našim prostorima. Njegovi crveni plodovi su prava vitaminska bomba, a ove godine donose i priliku za dobru zaradu.

Oglas

Ova otporna biljka raste gotovo svuda: na osunčanim rubovima šuma, po livadama i pašnjacima, uz puteve, živice i potoke na nadmorskim visinama od 200 do 1.200 metara. Najkvalitetniji plodovi nalaze se na planinskim padinama i suhim, osunčanim mjestima.

Vrijeme sazrijevanja i berbe

Plodovi divljeg šipurka sazrijevaju od septembra do sredine oktobra, zavisno od lokacije i nadmorske visine.
Berba se obavlja po suhom i sunčanom vremenu, kada bobice postanu intenzivno crvene i lako se odvajaju od grane.

Oglas

Sirupi od šipurka su odlični za jačanje otpornosti, a i sokovi i likeri su sve popularniji na tržištu. Sušeni plodovi koriste se tokom cijele godine.

Aktivan otkup

Otkup divljeg šipurka je već počeo i potražnja je ogromna. Trenutna cijena je 3 KM po kilogramu, a otkup će trajati do kraja oktobra.

Savjet beračima je da biraju potpuno zrele i zdrave plodove za najbolju cijenu. Količina ubrana tokom dana zavisi od iskustva berača, lokacije i gustoće šipurka te terena (ravnica ili planina).

Oglas

U prosjeku, iskusan berač može ubrati od 20 do 40 kilograma dnevno, dok početnici obično sakupe 10 do 15 kg. Ako uzmemo prosjek od 30 kg dnevno i otkupnu cijenu 3 KM, to znači da jedan berač može zaraditi i do 90 KM dnevno.

Divlji šipurak je mnogo više od ljekovite biljke - ove godine predstavlja i vrijedan izvor zarade. S obzirom na veliku potražnju, pravi je trenutak da iskoristite sezonu i krenete u berbu savjetuje Agroklub.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama