Sezona krpelja je u jeku: Primijetili ste na koži neku promjenu tamnosive boje?

Shutterstock

Sezona krpelja je u jeku. Kako se zaštititi? Šta kada se susretnemo sa ovim problemom, trebamo li ga sami rješavati ili potražiti pomoć stručnjaka? O ovome je govorio doktor Kerim Alendar - dermatovenerolog.

Koliko su opasni krpelji?

Alendar je objasnio od kada traje sezona krpelja i gdje se oni nalaze.

“Sezona krpelja traje od aprila do septembra. Krpelji se nalaze najčešće na vrhovima listova niskog rastinja kao što je nepokošena trava, žbunje, grmovi, svi predjeli gdje ima lišća. Krpelji faktički stoje na vrhovima listova i grana i čekaju prolaz svog domaćina kako bi se zakačili na njega”, objasnio je on.

Suština je, ističe Alendar, da krpelji sisaju krv svog domaćina i da kako je objasnio oni prenose druge bakterije jer je, prema njegovim riječima 30-40 posto kreplja već zaraženo.

“Najčešća bakterija koju prenosi je Borelia burgdorferi koja može da dovede do nastanka lajamske bolesti”, naveo Alendar.

N1

Prva tri dana od ujeda su ključna, kazao je Alendar.

“U prva tri dana on ne bi treba da ispusti serum u krv čovjeka i ne bi trebalo da dođe do same infekcije”, objasnio je on.

Mnogi misle da je mladež ili bradavica, ali je to zapravo krpelj

Doktor Alendar je naveo da mnogi na koži umjesto krpelja misle da se radi o bradavicama ili mladežu.

“On može biti tamosive boje i može se slabo razlikovati od nekog mladeža ili bradavice. Kada osoba primijeti da je na krpelj na koži može da ga odstrani pomoću pincete tako što će uhvatiti skroz uz kožu gdje je sami usni aparat krpelja i lagano ga iščupati iz kože. Ukoliko je nešto ostalo to možemo da vidimo sitne nogice koje naš organizam može da odbaci i da koža izbaci”, kazao je Alendar.

Ukoliko se sami bojimo da ga izvadimo, trebamo se obratiti u nadležnu hitnu medicinsku pomoć.

Dodao je se ne preporučuje korištenje maslinovog ulja i tečnog sapuna na mjestima gdje je došlo do uboda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!