Što se događa s vašim tijelom kad jedete ljubičasti luk?

Zdravlje 08. apr 202111:01 > 11:30 0 komentara
Pixabay

Kad birate između crvenog, žutog i bijelog luka, koji najčešće odaberete? Premda vam se možda čini da velike razlike nema, crveni ili kako ga još popularno zovemo, ljubičasti luk, ima neke posebne karakteristike.

Ljubičasti luk dostupan je tijekom cijele godine, a sadrži visoki udio flavonoida kvercetina i vlakana. No, što se točno događa s vašim tijelom kad ga konzumirate, dobro i loše, pročitajte u nastavku.

Može izazvati žgaravicu

Ako ste ikad pojeli hamburger ili sendvič bogat ljubičastim lukom i odmah osjetili žgaravicu, to nije ništa neobično. Luk općenito može izazvati žgaravicu, a u tome je ljubičasti luk predvodnik. Ako inače imate problema s tim, bilo bi bolje izbjegavati veće količine ove namirnice.

Ima antiupalna svojstva

Dosta je istražavanja koja su pokazala da luk ima antiupalna svojstva, a posebno je uspješan u borbi s bakterijama poput E. coli. Prema nekim istraživanjima pomaže u borbi protiv razvoja čira.

Može pogoršati simptome Sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva i poremećaj čitavog želučanocrijevnog sustava koji uzrokuje bol u trbuhu, zatvor ili proljev. Prema jednom istraživanju luk je samo još jedna namirnica koja može pogoršati te simptome, kao i češnjak i kava.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Redovna konzumacija ljubičastog luka pomaže u regulaciji šećera u krvi što je posebno važno za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 i šećer kontroliraju prehranom, piše Eat This.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad