Test japanskog naučnika koji otkriva količinu stresa kod ljudi

Pixabay

Rijetki su oni koji danas nisu pod stalnim stresom. Bolje pitanje je, čini se, pod kolikim smo stresom. A to se, izgleda, sada može i provjeriti.

Jedan japanski neurolog je osmislio takozvanu mirnu sliku, koja pokazuje koliko smo opterećeni, prenosi Zadovoljna.rs.

Naime, caka je u tome da li se slika pred vašim očima pomjera ili ne.

Ako je slika mirna – i vi ste mirni. Ako se, pak, slika malo pomjera, pod stresom ste. A ako se kreće kao vrteška, čini se da ste pod velikim stresom.

To može biti veliki problem, jer se pokazalo da stres može da izazove brojna oboljenja i da itekako utiče i na tijelo i duh.

Zato ne bi bilo loše da nađete tehniku uz koju ćete se makar malo riješiti napetosti.

A pošto se pokazalo da je stres na poslu pravi tihi ubica, potrebno je pronaći vrijeme za odmor. Stručnjaci kažu da se odgovor za adekvatnu raspodjelu vremena rada i odmora krije u pravilu „42 odsto“.

Naime, nauka je prilično jasna po pitanju „adekvatne količine“ odmora koji je potreban ljudskom organizmu – 42 posto. To je postotak vremena koji je potrebno da provedete odmarajući vaše tijelo i mozak. To je otprilike deset sati od svaka 24.

Iako se mnogi ne bi složili, jer se čini da nemaju dovoljno vremena, stručnjaci poručuju da, ako ne koristite svojih 42 posto za odmor – „42 posto će uzeti vas“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare