Ugljikohidrati tijelu daju energiju. Kod odabira ugljikohidrata treba pripaziti pri odabiru namirnica kako se ne bi konzumirale one koje utječu na debljanje i mogu pridonijeti upalama, poput prerađenih ugljikohidrata. Odabir dobrih i zdravih ugljikohidrata ključan je za uravnoteženu prehranu kojom se utječe na kilograme, ali i kojom se smanjuje rizik od upala i drugih zdravstvenih problema.
Jogurt
Jogurt može biti izvrstan izvor ugljikohidrata te može osigurati i druge hranjive tvari poput proteina, kalcija i korisnih bakterija, što ga čini hranjivim dodatkom uravnoteženoj prehrani, prenosi She Finds.
Dijetetičarka Trista Best ističe da “konzumiranje više hrane bogate probioticima može pomoći u smanjenju upale u tijelu”, čime se utječe na zdravlje crijeva. Pravilan rad crijeva važan je za cjelokupno zdravlje i dobrobit.
Best objašnjava da “kada je crijevni mikrobiom neuravnotežen, to može dovesti do kronične upale koja je povezana sa širokim rasponom zdravstvenih problema. Hrana bogata probioticima, poput jogurta, sadrži korisne bakterije koje mogu pomoći vratiti ravnotežu u crijevni mikrobiom.”
Kod odabira jogurta, najbolje je konzumirati običan grčki jogurt s niskim udjelom masnoće te one koji ne sadrže puno šećera. “Grčki jogurt je najbolji za mršavljenje jer vas proteini čine sitijima između obroka, smanjujući žudnju i želju za prejedanjem”, ističe dijetetičarka Shavonne Morrison.
Bobičasto voće
Bobičasto voće sadrži ugljikohidrate u obliku prirodnih šećera poput fruktoze, glukoze i saharoze, prenosi She Finds. Također, obično imaju veći udio vlakana, što može usporiti apsorpciju šećera u krvotok, pomažući u kontroli razine šećera u krvi.
“Borovnice su bogate hranjivim tvarima, što znači da imaju malo kalorija i puno nutrijenata”, ističe Best kao najbolju opciju za konzumiranje kada su u pitanju upale i mršavljenje.
Best dodaje da “visoki sadržaj vlakana pomaže u uklanjanju toksina iz tijela i održava rad crijeva redovitim te utječe na smanjenje upale i težine. Sadržaj vitamina C izvrstan je za zdravlje imuniteta, ali djeluje i kao antioksidans za uklanjanje toksina.”
Slatki krompir
Slatki krumpir, poznat i kao batat, hranjiv je i odličan izvor ugljikohidrata koji utječe na smanjenje upale i mršavljenje. Ovo povrće ima niži glikemijski indeks u usporedbi s drugom hranom bogatom ugljikohidratima, što znači da uzrokuje sporiji porast razine šećera u krvi.
Ravnomjerno oslobađanje energije pomaže spriječiti skokove i padove šećera u krvi, što utječe na smanjenje upala i sprječava nekontrolirano debljanje, prenosi She Finds.
Nutricionistica Lisa Richards tvrdi da je slatki krumpir “hranjivo korjenasto povrće, puno vitamina A, vlakana i drugih korisnih vitamina i minerala. Ove hranjive tvari čine slatki krumpir izvrsnim izborom hrane za zdravlje i funkciju imunološkog sustava.”
“Slatki krumpir je hranjivo korjenasto povrće, puno vitamina A, vlakana i drugih korisnih vitamina i minerala”, kaže Richards.
“Ove hranjive tvari čine slatki krumpir izvrsnim izvorom hrane za zdravlje i funkciju imunološkog sistema.”
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!