Tri najbolje opcije za doručak za ljude starije od 40 godina

Zdravlje 21. maj 202407:20 0 komentara
Shutterstock

Zdrava prehrana važna je za upravljanje težinom. Dakle, doručak, koji se često naziva najvažnijim obrokom dana, može utjecati na naš metabolizam i razinu energije. Za one starije od 40 godina, uključivanje visokoproteinske, a niskokalorične hrane u jutarnju rutinu može biti posebno korisno. Proteini su ključni za izgradnju mišića i gubitak masnoće jer potiču sitost, podupiru obnovu mišića i pomažu u održavanju zdravog metabolizma.

Liječnica dr. Rachel Lowe izdvojila je tri odlične opcije za doručak za one starije od 40 godina koje mogu doprinijeti mršavljenju i obnovi mišića.

1. Grčki jogurt

Grčki jogurt je moćan doručak koji nudi približno deset grama visokokvalitetnih proteina po obroku od 100 grama.

“Također obiluje kalcijem i probioticima koji su ključni za dobro zdravlje crijeva”, objašnjava Lowe za SheFinds. Kako bismo poboljšali njegove prednosti, možemo ga pomiješati sa svježim voćem poput bobičastog voća, orašastih plodova ili sjemenki, kako bismo dodali vlakna i zdrave masti.

2. Jaja

Jaja su odličan izvor proteina, osiguravajući oko šest grama po velikom jajetu. “Jaja su vrlo bogata vitaminima i mineralima poput vitamina B i kolina, koji su neophodni za rad mišića i metabolizam”, kaže Lowe. Bez obzira volimo li ih kao kajganu, jaja na oko ili kuhana, jaja su fantastičan način da započnemo dan.

3. Svježi sir

Svježi sir je još jedan mliječni proizvod bogat proteinima koji sadrži oko 11 grama na 100 grama. Ima nizak udio masti i visok udio proteina kazeina koji se sporo probavlja, što nas duže drži sitima. Lowe predlaže kombiniranje svježeg sira s voćem ili tostom od cjelovitih žitarica za uravnotežen obrok.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!