Iako bi mnogi na prvu pomislili da su ovo šparoge, nisu.
Kuke ili bljušt su samonikla biljka i prava delicija koja se u hercegovačkom kraju bere u proljeće. Neki ih zovu i divlje šparoge, a razlikuju se od njih po tome što njihovi izdanci rastu u luk i svijaju se prema tlu. U Dalmaciji ih zovu kukuvije ili kukače, piše Index.hr.
Prema Agroklubu, kuke su izvor kalija, fosfora, sumpora, kalcija, magnezija, željeza, bakra, cinka, fluora, joda, vitamina C, karotena i vitamina B. Kuke imaju diuretički učinak te djeluju kod zatvora. Također, smatra se da ih mogu jesti dijabetičari i osobe koje pate od reume.
Konzumiraju se kuhane, uz omlet ili na salatu, ekipa Indexa ih je uočila i na sarajevskoj tržnici Markale po cijeni od 2.56 eura za vezicu. Cijena šparoga je dvostruko veća i mogu se kupiti za 5 eura.
Ova biljka je jako zdrava dok se konzumira mlada. Kad joj izrastu crveni, bobičasti plodovi, potrebno joj je zaobilaziti u širokom luku jer je tada otrovna.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!