Savjeti nutricionistkinje: Šta jesti i piti u toplim danima? Oprezno s voćem!

Zdrava probava 21. jun 202411:23 0 komentara

Zbog ekstremno visokih temperatura širom BiH na snazi je crveni meteoalarm. Temperature će se kretati u intervalima od 35 do čak 40 stepeni Celzijusa. Kako se zaštiti, šta jesti... savjete donosi specijalistkinja nutricionizma Maja Tubić Banović.

Na početku kaže, najvažnije je unositi čiste filtrirarne vode. Također, dobar izbor je i mineralna voda zbog gubitka minerala.

“Možemo napraviti različite napitke, a vodu možemo aromatizirati. Dodati nanu koja će nas rashladiti, ili neku drugu zelenu biljku. Limun i krastavac su odlični prirodni aromatizeri. Bitno je ne posezati za vještačkim zaslađivačima. Možemo da napravimo ledeni čaj ili ledenu kafu”, preporučuje Tubić Banović.

Pixabay

Do 150 grama voća

Za ljude koji imaju aktivnosti na otvorenom, bitno je da unose elektrolite za nadoknadu zbog gubitka od znojenja. Imamo opciju, predlaže, da napravimo neki smoothie.

Naša gošća upozorava da sa voćem treba biti oprezan zbog sadržanog šećera.

“Vrlo lako posežemo za lubenicom i jako nam prija jer nas rashlađuje. Taj način unosa putem svježeg voća ali i povrća je vrlo značaj, jer sadrže vezanu vodu koju naše ćelije lako preuzimaju. Osobe koje imaju glukoregulaciju ili inzulinsku rezistenciju trebaju da uzmu u obzir količinu šećera i trebali bi jesti do 150 grama voća a sokove razrijeđivati”, napominje specijalistkinja nutricionizma.

Lubenica, zdravlje
Lubenica

Kad je gazirano piće i kafa u pitanju, bitna je količina. Nikada previše, napominje.

“Ko pije kafu čitav život i prestane piti zbog vrućine, neće napraviti neku razliku. Preporučena doza kafe je jedna do dvije, ne treba to prekoračivati, i treba je izbjegavati, jer ona nas dehidrira”, kaže.

Do jedno pivo na dan

Osvježavati alkoholom se ne treba, to dehidrira, i nikako ne preporučuje.

“Dnevna količina je, ne više od jedno piće za žena dnevno, odnosno jedna čaša vina, a jedno pivo od pola litre za muškarca”, ističe.

Pixabay

Kada je u pitanju hrana, preporučila je što veću količinu povrća, svježe biljne hrane.

Pixabay

“Različite vrste salata i to je fantastičan način da se hranimo zdravije. Izbor proteina je jako bitan da vas zasiti. Stavimo neko bijelo meso ili sir, leću leblebiju, soju i slično i dobit ćemo jedan lagan obrok. Hladne supe su dobre također, ili smoothie, isto možemo fino iskombinirati sa bobičastim voćem”, predlaže specijalistkinja nutricionizma Maja Tubić Banović.

Pixabay

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!