Bh. vlasti tvrde da su marljivo radile, a inflacija je preko 17 posto

Biznis 15. sep 202219:30

Dok domaći političari, zaokupljeni izbornom kampanjom, ne razmišljaju o pomći građanima u vrijeme rekordne inflacije i ekonomske krize, pomoć najavljuju iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Predstoje nam, poručeno je, najizazovnija vremena.

120 takvih projekata realizirano je uz pomoć Svjetske banke ukupne vrijednosti preko tri milijarde dolara. Od obnove Starog mosta u Mostaru, do osnaživanja privatnog sektora. No, najveći izazovi tek nam slijede. Ogromna inflacija, cijene energenata – velika su prijetnja, upozoravaju iz MMF-a. Vlasti u BiH, u isto vrijeme, bez samokritike.

“Vlasti u BiH su mnogo toga radile na rješavanju ovih problema, vrlo slično kao što su to radile neke druge zemlje i u Evropi: od ograničavanja cijena, ograničavanja marže, obezbjeđivanje sredstava direktnim intervencijama pojedinim grupacijama društva. Nismo intervenisali unutar poreske politike i čuli ste danas preporuke MMF-a da intervencije u poreske politike treba pokušati izbjeći”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (SNSD).

Iako su vlasti, kako tvde, tako marljivo i ispravno radile inflacija je preko 17%. Pomoć i nastavak saradnje najavljuju iz Svjetske banke i MMF-a.

“Svjetska banka je osigurala značajnu finansijsku pomoć i ove godine već su osigurana sredstva od oko 150 miliona dolara koji će biti utrošeni upravo za podršlku i solidarnost”, kazao je Axel van Trotsenburg, Svjetska banka.

“Nastavit ćemo da koristimo sve ono što su naši alati u pogledu pružanja savjeta za politike, izgradnje kapaciteta i davanja kredita na ovom putu od krize do oporavka”, kazao je Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a.

No, iz MMF-a upozoravaju da neće biti donacija za one koji urušavaju institucije.

“Samo u periodu od 2017. godine projekti Svjetske banke podržali su otvaranje preko 30 hiljada radnih mjesta. Dakle, ove godine, usaglasila se nova strategija partnerstva sa Svjetskom bankom koja će podržati projekte u vrijednosti od 700 miliona američkih dolara!”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Podcrtana i važnost stabilnosti i povjerenja u domaću valutu, što trenutno nije upitno u Bosni i Hercegovini. Pred svim državama su izazovi, poručeno je, bez presedana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar