Iznajmiti stan u Sarajevu postaje luksuz, pronašli smo najskuplji i najjeftiniji

Biznis 29. mar 202311:45 komentar
Pixabay/Ilustracija

Cijene stanova za iznajmljivanje u Sarajevu variraju u zavisnosti od lokacije, veličine, opremljenosti i drugih faktora. Jedno im je zajedničko, u odnosu na prosječnu platu u Bosni i Hercegovini izuzetno su visoke.

Stanove koje možete iznajmiti u centru grada dostižu astronomske mjesečne cijene.

Pregledajući oglase na najpopularnijim platformama za iznajmljivanje stanova kao što je OLX ili Facebook stranice koje su namijenjene u tu svrhu analizirali smo cijene u različitim dijelovima glavnog grada BiH.

Za iznajmljivanje trosobnog namještenog stana na Marijin Dvoru u prosjeku mjesečno treba izdvojiti 1.000 KM plus režije.

Trenutno najskuplji stan koji se iznajmljuje na OLX-u u Sarajevu nalazi se u naselju Grbavica, pa tako vlasnik luksuznog stana mjesečno traži 5.000 KM.

OLX.ba – Fotografija najskupljeg stana koji se iznamljuje u Sarajevu

Sve fotografije najskupljeg stana koji se iznajmljuje u Sarajevu možete pogledati ovdje.

U novoizgrađenom objektu Sarajevo Tower u sarajevskom naselju Dolac Malta iznajmljuje se stan od 98 kvadrata, a kirija na mjesečnom nivou iznosi 3.000 KM.

Olx.ba – Spavaća soba u objektu – mjesečni najam 3.000 KM

Na Facebook stranici Stanovi Sarajevo izdavanje pronašli smo i nešto “jeftinije” opcije. Za stan od 43 m2  koji je potpuno namješten budući stanari platit će 600 KM plus režije. Zanimljivo je da vlasnici veličine stanova opisuju i po broju soba, pa tako stan od 56 m2 je “trosoban”. Za jedan takav u naselju Otoka mjesečno bi trebalo platiti 700 KM plus režije. Broj soba zapravo je povećan intervencijama u samoj arhitekturi stana – spajanjem kuhinje i dnevnog boravka koji je izuzetno mali pa on tako dodaje sobu u opisu veličine stana. Time se 56 m2 pretvara u dvosoban stan.

Facebook – Dnevni boravak “dvosobnog” stana na Otoci – Kirija 700 KM plus režije

U blizini istog naselja pronašli smo i jedan od najjeftinijih stanova koji se može iznajmiti u Sarajevu.

Za 30 kvadrata vlasnik traži 220 KM, no nije jasno istaknuto da li se taj prostor za stanovanje nalazi u okviru kuće. Najjeftiniji stan možete pogledati klikom ovdje. 

Olx -Fotografija najjeftinijeg stana koji se trenutno iznajmljuje u Sarajevu

Važno je napomenuti i da se cijene obično povećavaju tokom ljeta i turističke sezone, posebno u centru grada.

Na Stupu 750 KM za mjesec dana

Pojedine lokacije koje smo nabrojali spadaju u red atraktivnijih, no, zanimljivo je da je cijena iznajmljivanja stana u sarajevskom naselju Stup koji se nalazi na periferiji grada i koji je u toku saobraćajnih gužvi veoma teško dostupan slična kao i na Otoci. Kirija se kreće od 600 do 750 KM za stanove od cirka 50 m2.

Facebook

Tri savjeta za one koji žele iznajmiti stan:

  1. Napravite plan budžeta: Prije nego što krenete u potragu za stanom, važno je da imate jasan plan. To uključuje razumijevanje koliko novca možete potrošiti na kiriju te na koje stvari morate obratiti pažnju prilikom odabira stana. Uključite troškove poput stanarine, režija, depozita, agencijske provizije i drugih troškova koje morate platiti prilikom ulaska u stan.
  2. Proučite lokaciju: Lokacija stana je jedan od najvažnijih faktora prilikom odabira stana. Razmislite o tome koliko je blizu posla, škole ili fakulteta te drugih mjesta koja često posjećujete. Također, provjerite kakva je infrastruktura u blizini stana, kao što su trgovine, restorani, bolnice, apoteke i sl.
  3. Provjerite uslove kirije: Prije nego potpišete ugovor o kiriji, pažljivo pročitajte sve uslove. Provjerite jesu li svi važni detalji uključeni u ugovor, kao što su trajanje kirije i njen iznos, obaveze koje imate kao stanar, kao i pravila vezana uz održavanje i popravke stana. Ako postoje određeni uslovi s kojima se ne slažete, pokušajte ih ispregovarati s vlasnikom stana prije nego potpišete ugovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad