Brat teško ranjenog muškarca u Grudama: Probudio se, ali je u užasnim bolovima

Crna Hronika 04. avg 202213:05 > 13:34
Izvor: N1

U pucnjavi koja se sinoć dva sata iza ponoći desila u mjestu Gorica u općini Grude, ubijene su dvije i ranjene dvije osobe. U ovom krvavom pohodu napadač je koristio kalašnjikov kojim je pucao po ljudima koji su sjedili u kafiću u kojem se ovaj strašan čin desio. Ekipa N1 nalazi se na mjestu ovog stravičnog događaja pa smo tako porazgovarali i sa bratom muškarca koji je teško ranjen.

Do pucnjave je došlo nakon što je na tradicionalnom seoskom derneku, koji se održavao povodom proslave sv. Stjepana, u župi Gorica Sovići, došlo do svađe u kafiću “Zmaj” pa je tako muškarac iz kalašnjikova pucao po masi ljudi koji su se nalazili ispred kafića. U pucnjavi je dvoje stradalo, a dvije osobe su ranjene.

Ferdo Galić, brat muškarca inicijala Ž.G. (1949.) koji je teško povrijeđen u pucnjavi uslijed čega mu je jedna noga amputirana, a druga u pitanju, kazao nam je da ne pamti da se desila veća tragedija u Zapadnoj Hercegovini od ovog sinoćnjeg događaja.

“Ta osoba koja je sinoć pucala iz kalašnjikova još jednom je ljetos bacila bombu također pod stolove u objektu i na svu sreću nikome ništa nije bilo uspjeli su se spasiti. Još je jednom nerede napravio, imao je uz sebe pušku. To se sve dešava jer policija ne radi svoj posao i to bih ponovio sada i pred načelnikom policije da je ovdje sada pored mene. Tada je on već trebao biti u zatvoru”, kazao je Galić.

Kazao je da mu je brat dobio teške povrede i da su mu jednu nogu amputirali u bolnici u Mostaru.

“I desna mu je noga u pitanju, u njoj su šarafi i ploče itd. Probudio se i u užasnim je bolovima i još nije svjestan da mu je noga amputirana. Ne zna uopće da su ova dvojica naših mještana poginula, to su mu prijatelji. Sinoć je taj lokal bio krcat ljudima i svi su legli na pod, bježali po ulicama, u kuće i gdje su mogli da se sakriju dok napadača dvojica muškaraca nisu svladali. Čuo sam da je ispucano 29 metaka. Nakon toga je došla policija”, naveo je.

Podsjetimo da je drugi ranjeni zadobio lakše povrede i riječ je o mladiću inicijala A.G. (1997.), a ubijeni su Mate Grizelj (34) i Velimir Bušić (60), poznati poduzetnik i vlasnik grudskog Vebuscha te jedan od osnivača HDZ-a 1990. i bivši zastupnik u Skupštini ZHK.

Detalji krvavog pohoda u Grudama: Muškarac iz kalašnjikova pucao po ljudima

Policija je nakon pucnjave uhapsila osobu koja se sumnjiči za izvršenje ovog krivičnog djela.

Naložit će se obdukcija nad tijelima smrtno stradalih i poduzet će se i druge radnje u cilju procesuiranja počinitelja kaznenih djela ubistvo i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Jedan od svjedoka pucnjave za N1 je danas rekao da je preživio samo zahvaljujući tome što se mogao sakriti iza drveta te da ne zna šta bi se s njim desilo da se nije imao iza čega sakriti.

U međuvremenu je otkriven i identitet napadača. Riječ je o Jozi Jasku koji je, kako tvrde mještani i ranije privođen zbog korištenja ručne bombe. Osim njega, uhapšen je i njegov brat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar