CineLink – mjesto gdje gdje se rađaju filmovi na SFF-u

Kultura 14. aug 201620:10 > 20:14
N1

Program podrške filmskoj industriji SFF-a je tokom petnaest godina svog postojanja postao vodeće mjesto okupljanja filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i dao ključni doprinos stvaranju trenda i povećanju broja regionalnih filmskih kooprodukcija.

Pretvorio je Sarajevo u neizbježnu destinaciju za filmske profesionalce iz svih djelova Evrope koji tragaju za telentima i mogućim kooprodukcijama. SFF svake godine privlači 1000 profesionalaca iz različitih domena audiovizuelnih industrija zahvaljujući međusobno povezanim segmentima u okviru programa CineLink dani filmske industrije. 

O Cinelink programu razgovarali smo sa Arminom Hodžićem kordinatorom CineLinka, odnosno pojednostavljno – mjestom gdje nastaju filmovi.

“Kada je u pitanju nastajanje filmova CineLink je svakako najvažniji dio SFF-a. Prva tri-četiri dana fokus je na Trgu, na filmu otvaranja, ali kada kreću CineLink dani fokus se prenosi na hotel Europa – gdje su sva dešavanja”.

“17. augusta – kada slijeće 1.000 gostiju u Sarajevo, i kada se smjeste, to je noć kada i ja prvi put spavam tokom trajanja SFF-a”. kaže Hadžić.

Pokušavamo da dovedemo što više ljudi, i povežemo regiju. To nam je osnova, ali zaista bude dosta ljudi iz Zapadne Evrope, Južne Amerike. Pokušavamo da povežemo internacionalnu filmsku industriju u Sarajevo, ističe koordinator “žile kucavice” SFF-a.

Šta se dešava tokom tri dana trajanja CineLinka?

“Pod našim kišobranom pokušavamo da pokrijemo širok dijapazon, od razvoja dokumentarnih filmova, do filmova koji su spremni da idu u distribuciju. Program Pretpremijere u prvom redu – to su spremni filmovi koji će od jeseni u distribuciju širem . Ovim programom dajemo tim filmovima platformu za promociju”, dodaje Hadžić.

“Tu je i TV serija kojoj emitovanje ide na jesen. To je novina na festivalu u regiji, Berlin i Cannes to rade odavno – ali na SFF-u je ovo novina”.

Film Dogs koji je ove godine u takmičarskom programu, prije tri godine je bio na CineLinku – od tada se prati njegov razvoj. U Cannesu je već dobio nagradu, a večeras je regionalna premijera na SFF-u.

Film koji je prije tri godine također bio na CineLinku dobio je glavnu nagradu u Lokarnu. Pratimo filmove. “Ono što mi radimo za tri dana – publika će u naredne tri godine moći gledati na festivalima”.

CineLink širi regiju svake godine, odnosno dovodei neke zemlje koje prirodno nisu dio naše regije, kao Češka i Slovačka – koje ove godine učestvuju. “Stalno se trudimo da dovedemo neku od zemalja koja nije u našoj regiji – da dovede svoje predstavnike ovdje. Mnogi koji dođu na taj način u Sarajevo, sljedeće godine se vrate sami”.

“Proteklih 14 godina smo imali od 15 do 25 zemalja. i svake godine nekome novom pokažemo šta mi radimo. Rezultati su zaista dobri”.

TV serije su novi projekat na CineLinku.

“Svi još uvijek radimo da to ispadne što bolje. Željeli smo da damo novu platformu. Danas se izgubila razlika između TV serije i filma. Osjetili smo potrebu za platformu sa partnerima koji to rade već 10 godina. Sa njima kuriramo program, te da dovedemo i autore i TV kuće koje su zainteresovane za ovaj program”.

Ove godine je to šest projekata. Danis Tanović želi dugo da režira nešto na televiziji. Režira sarajevski triler sa Hagadom. Ognjen Sviličić ima seriju koja je povezana sa današnjim stanjem u regiji, Hrvatskoj ponajviše – krimi politički triler koji će stvarnost prenijeti na TV. Željno iščekujemo da vidimo taj rezultat devet mjeseci rada, istakao je Hadžić.

Saradnja na regionalnom prinicipu svakako osnova za dalji razvoj.

“Mislim da ono što je vodilja za sve koprodukcije je to što ne mi možemo sami producirati svoj film. Ne želimo da sami produciramo, i najprirodnije je da se BiH, Srbija i Hrvatska zbog jezičke regije, sarađuju”, kazao je Hadžić između ostalog.

Detaljnije u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.