Mali muzej posvećen viševjekovnoj historiji BiH

Kultura 05. apr 201816:29 > 16:56
N1

Na oko 500 metara kvadratnih, u srcu Sarajeva, na početku šetališta "Aleja ambasadra", nalazi se Mali muzej BiH, koji je proteklih desetak godina stvarao Džemal Šurković. U ovom muzeju nalaze se replika stećka, Sebilja, ali i stablo Kotromanića na koje je Šurković posebno ponosan.

“Kod nas je problem što malo znamo o sebi, a još manje o BiH, a bez tradicije i kulture mi smo kao drvo bez korijena”, ovim riječima Džemal Šurković objašnjava šta ga je potaklo da napravi Mali muzej u kojem je izložio eksponate i replike koje je godinama skupljao i pravio.

“Prije dva dana je došao čovjek koji je iz dijaspore, Frankfurta, sa ženom, djetetom i prijateljima, i u jednom trenutku su mu suze počele…šta je? E to je moj uspjeh. Čovjek koji je izvan ove države koji kad je ušao u ovaj objeka, osjetio je šta je ostavio i da li će se njegovo djete tu ikada više vratiti”, kaže Šurković.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Sama ideja se rodila početkom izgradnje Aleje ambasadora, jer je želio da i ambasadori znaju da BiH nije od Dejtona, već da je ova zemlja postojala i prije toga, da ima svoju kulturu, historiju i tradiciju.

Tako u ovom prostoru možete vidjeti repliku stećka iz okoline Stoca, tešku skoro tri tone. Zatim replike Povelja Kulina bana, Sebilja, Latinske ćurprije ispod koje teče voda, bosansku sobu, ali i oko 8 metara visine Bosansko drvo Kotromanić, koje “raste” iz kamena na kojem je uklesan ljiljan. Na ovo drvo je Šurković posebno ponosan.

“On se morao sjeći iz segmenata, jer mala su vrata, mali ulaz. Moralo se bušiti iz segmenata jer je hrast strahovito težak, naše Bosansko drvo. Bušiti, ankerovati sa druge strane, koru skidati, koru maskirati, nastavljati..pogotovo jer je 3D”, prisjeća se Šurković.

Šurković ima u planu napraviti još eksponata, a zatim načiniti i vanjsku postavku kako bi svaki prolaznik šetajući Alejom ambasadora ujedno uživao i u historiji i tradiciji BiH. I sve to – besplatno, jer za ulazak u Mali muzej je potrebna samo dobra volja i želja za upoznavanjem kulture BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.