Sarajevo se oprostilo od Milene Dravić

Kultura 20. okt 201821:48 > 21:53
N1

Prošlo je sedam dana od kako nas je napustila legendarna jugoslovenska glumica Milena Dravić, koja je 19. 10. sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored supruga Dragana Nikolića. Uz film "Vrata ostaju otvorena", posljednje zbogom sinoć su Mileni Dravić rekli i građani Sarajeva.

Još kao srednjoškolka, svoju prvu filmsku ulogu ostvarila je u filmu “Vrata ostaju otvorena” koji je snimljen u Bosni i Hercegovini 1959. godine. Filmski centar Sarajevo, sinoć je u čast Milene Dravić, organizovao projekciju ovog filma, te na taj način se oprostio od legendarne glumice.

“Također je ostvarila velike uloge u bh. filmovima poput Kozara, Bitka na Neretvi, Sutjeska, Horoskop… Tako da je ona zapravo i dio kulturne baštine bh. kinematografije, ali i zajedničke kinematografije nekadašnje Jugoslavije”, rekao je Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Sarajevo.

Iako je prema riječima Durakovića, Milena Dravić dio kulturne baštine bh. kinematografije, u art kinu Kriterion, osim starije generacije, i nekolicine mlađe, nisu se našli ljudi iz filmskog svijeta. Postavlja se pitanje da li su znali za ovaj događaj i jesu li baš svi bili sprečeni doći?

Ipak, oni koji su došli pogledati film “Vrata ostaju otvorena” te na taj način se oprostiti od Milene Dravić, sa sjetom pričaju o tom, kako kažu, ljepšem vremenu.

– “Glumica kao glumica ja je cijenim i dobar je umjetnik bila, ali me više ovo asocira na moje djetinjstvo, jer je taj film sniman kod prvog komšije kod moje nane na Vratniku, a ja sam kod nje provodila svoje djetinjstvo i čim sam pročitala odmah sam izrazila želju da dođem.”

– “Prvo tužna sam što je umrla i što je tako bolesna završila svoj život. Ona je za nas neki simbol nekog života kojeg smo imali ranije u nekom prošlom, nama se čini malo ljepšem društvu, jednog visokog kvaliteta umjetničkog i ljudskog.”

– “Milenu Dravić smo gledali od mladosti, kroz zrelo doba, do evo sad nekih srednjih godina, tako da nas vraća u neko lijepo doba. To je jedna glumica svijetskog kalibra zaista.”

U karijeri koja je trajala duže od pola vijeka, snimila je preko 100 filmova. Svojim filmskim i televizijskim ulogama obilježila je cijelu jednu epohu te se s razlogom smatra jednom od ikona jugosolovenskog filma. Dobitnica je mnogih glumačkih nagrada, a jedina je jugoslovenska glumica koja je dobila nagrade na filmskim festivalima u Kanu i Veneciji.

Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored decenijskog partnera u profesionalnom i privatnom životu Dragana Nikolića, kojeg je upoznala na snimanju filma “Horoskop”, a vjenčali su se na pauzi za ručak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.