Anketom do predstave: Šta biste htjeli reći, a nikad niste?

Kultura 06. jun 201916:20 > 19:21
N1

Predstava "What I Want to Say But Never Will" dramske sekcije Druge gimnazije Sarajevo biće izvedena u četvrtak na sceni Sarajevskog ratnog teatra. Predstava je nastala od anonimne ankete na koju su odgovarali učenici ove gimnazije. Projekt je inspirisan istoimenim djelom američkog autora i profesora Alana Haehnela.

“Šta biste htjeli reći, a nikada niste?”, “Kome biste to rekli?” i “Zašto to nikada niste rekli?” su pitanja na koja su učenici sarajevske Druge gimnazije imali priliku anonimno odgovoriti. Trominutnim performansom, u svakome razredu, skrenuta je pažnja na samu anketu.

“Mislili smo da će to biti zezancija, da to niko neće ozbiljno shvatiti, ustvari super je ispalo zato što smo uradili taj neki performans, gdje su djeca bila obučena u crno i imala su povez na ustima, i onda su se svi tu prepoznali, jer svima je nama neko nešto rekao što nam se nije dopalo, tako da smo dobili odgovore na koje smo kao grupa sedjeli čitali i na glas svi plakali”, pojasnila je Ida Avdibegović, profesorica u ovoj sarajevskoj gimnaziji.

Upravo od ovih odgovora nastala je predstava “What I Want to Say But Never Will”, kroz koju su anketirani učenici, odnosno njihove tihe bitke, dobile svoj glas.

“Ima puno problema za koje nikada ne bi smo rekli da se nalaze među nama, tipa pokušaj samoubistva, samopovređivanja, međutim najviše su zastupljeni ljubavni problemi, problemi sa roditeljima”, kazala je Amna Pašanović, učenica i glumica.

“Nekako je teže sad hodati kroz školu, znati da ima djece sa takvim problemima i da kriju duboku u sebi negdje”, dodao je Tarik Rahmanović, učenik i glumac.

Prema riječima profesorice Avdibegović, ovaj projekat postavlja pitanja na koja smo svi zaboravili, a koja su ključna za ispunjavanja naše najvažnije dužnosti – da budemo ljudi.

“Meni je zaista drago što radimo predstave sa ovom tematikom jer mislim da je jako bitno da se pokrene priča o mentalnom zdravlju, pogotovo mladih osoba. U BiH još uvjek postoji velika stigma o tome, pogotovo kada su srednjoškolci i studenti u pitanju”, izjavila je Amina-Kamra Maglić iz produkcije predstave.

Sav prihod od prestave, na kojoj su učenici radili više od godinu dana, biće doniran Sigurnoj kući.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad