Nakon više decenija Bileća dobila “rok bend”: Učenici Gimnazije u sastavu grupe “Preko reda” (VIDEO)

Kultura 18. feb 202410:11 0 komentara
Facebook

U Bileći je nakon više decenija formiran prvi rok sastav "Preko reda", koji čine učenici bilećke Gimnazije, a uskoro ih očekuje i prvi javni nastup, rekao je Srni direktor bilećkog Doma kulture Lazar Gnjato.

Gnjato je najavio da će ovaj bend koji čine Gojko Samardžić /bas/, Lana Samardžić /vokal/, Miloš Milićević /bubnjevi/, Miloš Stojanović /gitara/, Matija Stolica /gitara/ i Vuk Vučić /klavijature/, nastupiti na zajedničkom koncertu omladinskih rok bendova u Jablanici, koji će biti održan u petak, 23. februara.

On je naveo da je naziv “Preko reda” simboličan jer su najprije formirali bend, potom dobili instrumente, a tek onda ozbiljnije počeli da sviraju.

Gnjato, koji je i osnivač benda, kaže da je kulturni lik Bileće počeo da se mijenja uspostavljanjem saradnje Doma kulture sa Udruženjem građana “Eho” koja je imala nekoliko rezultata važnih za kulturni život mladih, ali i svih građana Bileće.

“Prvi takav program bio je projekat ‘Klub muzičke omladine’, koji je pružio početno muzičko obrazovanje za pedesetak najmlađih Bilećana. Taj projekat se produžio i u ovoj godini kao Škola harmonike i klavira”, rekao je Gnjato.

On je istakao i projekat “Omladinsko pozorište”, sa kojim je u Bileći poslije nekoliko decenija ponovo zaživio dramski amaterizam, a mladi glumci su prevazišli sva očekivanja, odigravši dvije predstave i nastupivši na četiri festivala.

“Negdje u toku dramskog rada prišla mi je ekipa mladića, učenika gimnazije u Bileći, s idejom da formiraju rok bend i s pitanjem da li postoji način da se kupe instrumenti. Njihova želja me je istovremeno obradovala, ali i iznenadila zbog toga što se u Bileći jedva mogu naći tragovi rok kulture i što rok bend ovdje nije postojao godinama, a možda ni decenijama”, rekao je Gnjato.

Prema njegovim riječima, Udruženje “Eho” se potrudilo da pronađe novac za kupovinu instrumenata, pa su zahvaljujući pomoći Bilećanina Boža /Bobana/ Vukoja, koji je donirao 1.000 evra za pomoć u radu Doma kulture i na druge načine, uspjeli sakupiti više od 8.000 KM za kupovinu instrumenata.

“Uspjeli smo kupiti dvije solo-gitare, bas gitaru, bubnjeve, klavijaturu, miksetu, prateća pojačala i zvučnike u ukupnoj vrijednosti većoj od 8.000 KM”, rekao je Gnjato.

On je dodao da bend vrijedno radi i da im mnogo u radu pomaže vrstan muzičar Mirko Lučić iz Trebinja, koji na probe dolazi jednom sedmično i sa bilećkim muzičarima radi volonterski.

Gnjato je naveo da su tokom zimskog raspusta članovi benda boravili u Mostaru u nadaleko poznatoj mostarskoj rok školi “Mostar rock school”, gdje su imali individualne časove sa najboljim muzičarima iz Hercegovine, ali i časove zajedničkog sviranja.

“Ono što je za mene najveća radost je činjenica da je Dom kulture svakog dana i vikendom, ispunjen mladim ljudima koji stvaraju, sviraju, glume, druže se na najbolji način i što Dom kulture prerasta u pravi omladinski kulturni centar”, istakao je Gnjato.

On je naglasio da su, uprkos lošoj finansijskoj situaciji u opštini gdje nema novca za ulaganje u kulturnu produkciju, Dom kulture uz podršku Udruženja “Eho” i plemenitih pojedinaca postigli ogroman uspjeh koji je podigao kvalitet života u opštini.

Gnjato je ukazao da su ulaganja u kulturu i mlade u cijelom društvu veoma skromna, te da bi valjalo o njima promisliti iz drugačijeg ugla – ulaganje u kulturu nije luksuz, to je prva i najvažnija investicija u društvima koja su u krizi.

“Ona se najviše isplate i sa njima počinje izgradnja svih drugih aspekata života. Gradovi koji imaju izgrađen kulturni lik, koji kroz savremenu kuluturnu produkciju i kroz njegovanje kulturne baštine izgrađuju mit o gradu, privlače ljude i sve ono što ljudima treba za dostojanstven život. Zato bismo mogli poslušati mlade muzičare iz Bileće i jednom, konačno, krenuti preko reda pa ulaganja u kulturu naših gradova smatrati prioritetom svim investicionih politika”, zaključio je Gnjato.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!