U Sarajevu održano predavanje o tradiciji sevdalinke

Kultura 26. apr 201620:29 > 20:30
Anadolija

Tamara Karača, profesorica na Muzičkoj akademiji Sarajevo i bosanskohercegovačka naučnica iz oblasti sevdalinke, u utorak je u prostorijama Turskog kulturnog instituta "Yunus Emre" u Sarajevu održala predavanje na temu "Tradicija sevdalinke u Bosni i Hercegovini od Osmanlija do današnjih dana".

Tom prilikom je istakla kako uvijek postoji nešto novo što se može kazati o sevdalinci, jedinstvenom narodnom muzičkom izrazu u Bosni i Hercegovini.

Večeras govorimo o sevdalinkama, o izvedbenim kontekstima, izvođačima i izvođačicama te ljudima koji su se bavili ovim fenomenom. Uvijek se ima nešto novo reći o sevdalinci, jer smo svi vezani za ovu pjesmu“, kazala je Karača.

Naglasila je kako se sevdalinka ne treba brinuti za svoju budućnosti, dodajući kako su posljednjih godina pojavile mlade generacije izvođača ovog muzičkog izraza.

Na svu sreću, osim doajena sevdalinke koje uvijek nekako pominjemo, imamo i novu generaciju mladih ljudi, neki su na muzičkoj akademiji, a neki su već priznati umjetnici kao što su Damir Imamović, Amira Medunjanin, Božo Vrećo i drugi“, rekla je profesorica na Muzičkoj akademiji Sarajevo.

Na kraju je istakla kako je BiH veoma zanimljivo područje za istraživanja u oblasti muzike, a posebno sevdalinke.

BiH je jedno veoma izazovno područje za svaku vrstu etnomuzikološkog i etnološkog istraživanja. Ono što je vrlo važno jeste činjenica da sevdalinka svaki put iznova komunicira sa svakom novom generacijom“, kazala je Karača.

Inače, današnje predavanje je održano u okviru serijala predavanja kojima moderira Lejla Jusić, bosanskohercegovačka operska pjevačica, sopranistica i vanredni profesor na predmetu glas na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.