Američki ambasador ispred najstarije vojne džamije u BiH: Ko ovdje nije bio nije pravi Bosanac

Kultura 16. jul 202416:13 0 komentara
Michael Murphy ispred Kušlat džamije (Screenshot/X)

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy posjetio je danas srednjovjekovni grad Kušlat i tom prilikom snimio edukativan video ispred istoimene džamija, koja je najstarija vojna džamija na prostoru Bosne i Hercegovine.

Slavni bh. pisac Ivo Andić jednom je kazao da se neko ne može nazvati pravim Bosancem ako nije čuo za Kušlat. Na riječi jedinog nobelovca sa ovih prostora podsjetio je i Murphy, koji je naveo kako BiH ima toliko divnih stvari koje treba istražiti, naučiti i posjetiti.
“Ohrabrujem sve da to urade. Volim to. A sada se osjećam kao pravi Bosanac jer sam bio u Kušlatu”, poentirao je ambasador.

On je podsjetio kako je ovaj srednjovjekovni grad, koji se nalazi južno od Zvornika, na skoro stotinu metara visokoj okomitoj stijeni iznad ušća Jadra u Drinjaču, tokom historije bio pod različitim vladarima, ali je svoj konačni izgled dobio pod Osmanlijama, koje su u 15 stoljeću i izgradili Kušlat džamiju.

Murphyja je posebno fasciniralo, kako je istakao, koliko kolektivne historije ima ovo mijesto.

“Ono je bosansko, srbijansko i mađarsko. Isto tako je i osmansko i naravno, ono je bosanskohercegovačko. Izmijenit ću malo riječi Ive Andrića i reći: Kako se možeš nazvati pravim Bosancem ako nisi posjetio Kušlat, stari grad i džamiju”, upitao je američki ambasador i zaključio kako se sada, nakon što je posjetio ovaj znameniti grad, osjeća pravim Bosancem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!