Austrija predložila zakon o vraćanju muzejskih predmeta iz kolonijalizma

Kultura 21. jun 202313:18 0 komentara
N1 BiH

Austrijska vlada ima za cilj da do marta 2024. predloži zakon koji će regulisati restituciju predmeta u nacionalnim muzejima stečenih u kolonijalnom kontekstu, rekla je ministrica za kulturu Andrea Mayer na današnjoj konferenciji za novinare.

Savjetodavni odbor kojeg je imenovala vlada, predvođen Jonathanom Fineom, naučnim direktorom Weltmuseuma u Beču, pozvao je na stalni, „intelektualno i kulturno raznolik“ odbor za procjenu da vladi podnese preporuke o vraćanju predmeta stečenih u kolonijalnoj eri. Vlada bi tada odlučivala na osnovu svojih nalaz; povratak treba rješavati “od države do države”, preporučio je komitet u svom izvještaju objavljenom danas.

Mayer je rekla da Austrija ima za cilj uvesti “uredan, dosljedan i sveobuhvatan” proces za rješavanje zahtjeva za restituciju.

Vladari evropskih zemalja dugo su na velike dijelove svijeta gledali kao na mjesta na kojima mogu sami sebi pomoći; jednostavno su uzimali artefakte i to smatrali svojim prirodnim pravom”, rekla je ona. “Prozivanje ove nepravde i njeno praćenje ozbiljnom debatom i konkretnim akcijama je odgovornost i Austrije.

Berlinski muzeji vratili Havajima ljudske ostatke i grobne predmete

Trenutno nema procjene o broju predmeta u austrijskim nacionalnim muzejima koji bi mogli biti kvalifikovani za restituciju, ali vjeruje da je “veoma mnogo” od 200.000 predmeta u kolekciji Weltmuseuma preuzeto u kolonijalnom kontekstu. Savjetodavna komisija je kao objekte koji se mogu vratiti naznačila one čiji vlasnici „nisu htjeli da se odvoje od njih u trenutku kada su prikupljeni“ – uključujući, na primjer, one izgubljene „u uslovima nasilja, pljačke, krađe, prinude ili obmanjujućim sredstvima.”

Austrija se tek nakratko uključila u kolonijalizam u 18. vijeku, kada je Habsburška monarhija osnovala kolonije na Nikobarskim ostrvima, kao i dijelovima Mozambika i jugoistočne i istočne Azije. Njeni pokušaji da uspostavi kolonije u Africi 1850-ih su bili neuspješni. Art Newspaper piše da je profitirala od kolonijalnih podviga drugih nacija.

Austrijski pojedinci i organizacije nabavljali su predmete tokom oružanih sukoba i u naučnim i političkim ekspedicijama, te su se bavili trgovinom i kršćanskim misijama u kolonijama drugih zemalja.

“Kolonijalna propaganda je pojačana, istraživanja ‘nauke o rasi’ intenzivirana, a kolonijalističko razmišljanje i stavovi dominirali su javnim mnjenjem”, naveo je savjetodavni komitet u svom izvještaju. „Kao jedna od nasljednica Habsburške monarhije, Republika Austrija je posvetila relativno malo pažnje kolonijalnoj historiji svoje prethodnice. Istraživanje provenijencije u austrijskom kolonijalnom kontekstu “još je u povojima”, rekao je komitet.

Savjetodavni komitet je također pozvao na kontinuiranu podršku istraživanju porijekla i stalne fondove za podršku inicijativama civilnog društva koje imaju za cilj promicanje svijesti o naslijeđu kolonijalizma.

Pozivanje na nepravdu kolonijalizma i praćenje toga “ozbiljnom raspravom i konkretnim akcijama” odgovornost je Austrije, kaže mimnistrica za kulturu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!