Bosanskohercegovački umjetnik Amer Hadžić otvorio samostalnu izložbu u Beču

Kultura 20. feb 202415:09 0 komentara
N1 BiH

U galeriji Atelier fur Angewandete und Bildende Kunst sinoć je otvorena samostalna izložba vizualnog umjetnika Amera Hadžića. U postavci pod nazivom „Return to innocence“ prvi put je na bečkoj sceni predstavljeno 28 radova nastalih u protekle dvije godine umjetnikovog djelovanja.

Hadžić u svom djelu vješto kombinuje klasično slikarstvo sa savremenim oblicima ulične umjetnosti i pop art-a. Na njegovim slikama, izvedenim u tehnikama akrila i ulja na platnu, dominantan je obris bosanske kuće i starih pozida na kojim se dešavaju razne intervencije u obliku grafitija sa nadrealističnim prikazima poznatih karaktera iz crtanih filmova i popularne kulture.

Umjetnik na sarkastičan način govori o spoju tradicije i savremenog, te o vremenu u kojem je nostalgični bijeg od realnosti dobrodošla preokupacija.

N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH

Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku predstaviti svoj rad pod ovakvim okolnostima u Beču, jednom od najvećih i najznačajnijih centara umjetnosti i kulture na svijetu. Ovo je definitivno prekretnica u mom radu, koji se do sada zasnivao na ozbiljnijim, egzistencijalističkim prikazima jednog meni bitnog i bliskog arhitektonskog konstrukta, bosanske kuće. Novi rad nastaje skladno sa vremenom u kojem živimo, unutar kojeg i visoka umjetnost sama sebe ne uzima potpuno za ozbiljno te sarkazam postoji kao mehanizam društvene amortizacije. Sarkazam i određena doza cinizma koji se javljaju u slikama po mom mišljenju jasno govore o potrebama današnjeg čovjeka i društvenim normama u vremenu brze informacije i kratkog raspona pažnje“, naglašava Hadžić.

Amer Hadžić je već etablirani bosanskohercegovački umjetnik koji je svoj rad predstavio na brojnim izložbama u BiH i inostranstvu te je i dobitnik nekoliko značajnih nagrada. Umjetnik naglašava kako ovo treba da bude početak predstavljanja njegovog rada na zapadu te da shodno tome ove godine očekuje još jednu značajnu izložbu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!