Brojne izložbe i konferenciju i u 2024. u Historijskom muzeju BiH

Kultura 29. jan 202419:40 0 komentara

Iza Historijskog muzeja BiH je vrlo dinamična predhodna godina, a ništa manje posjetioce ne očekuje ni u ovoj godini. Brojne izložbe i konferenciju su najavili iz ove muzejske ustanove.

Manifestacija “Mjesec muzeja” Historijskog muzeja BiH, koja ima za cilj edukaciju mladih, ugostila je više od 1.000 mališana i školaraca.

“Pored toga uspjeli smo realizovati nekoliko važnih projekata. Čini mi se najvažnijim da smo uspjeli promjeniti muzejsku dispoziciju, tako da smo od muzeja koji se bavio opsadom, nekako prošle godine uspjeli prikazati druge priče koje se čuvaju u našem muzeju, a vezane su za historiju Drugo svjetskog rata i historiju Jugoslavije”, kaže Elma Hodžić, kustosica.

“Nastavljamo prikupljački i istraživački rad kada su u pitanju ‘90. i ratovi ‘90., ovaj put sa domaćim ali i sa međunarodnim institucijama”, dodaje Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Muzejski tim radi na prikupljanju novih priča, ali i na predstavljanju priča koje su pomalo zaboravljene.

“Tako ćemo se potruditi da ove godine predstavimo muzejske zbirke, da pronađemo adekvatne načine muzeološkog predstavljanja “Priča iz naše prošlosti”. Posebno bi napomenula rad na stalnoj muzejskoj postavci “Opkoljeno Sarajevo”, navodi Hodžić.

Jedan od važnih projekata za ovu godinu je period Drugog svjetskog rata, jer je Historijski muzej ekspert za to razdoblje.

“To je projekat “Where is Walter?”, međunarodni projekat je u pitanju, gdje sa grupom historičara i kustosa iz Evrope radimo na osvjetljavanju perioda ‘41.-‘45. godina sa fokusom na Pokret otpora, kraće rečeno partizani, kojima ćemo pokušati, nakon 30 godina rada u novim okolnostima, u novoj državi dati, dati historiografski pregled uz pomoć kolega iz cijele Evrope, stručnjaka”, ističe Hašimbegović.

Izložba će tokom ljeta biti postavljena u atriju muzeja. Osim izložbe, biće upriličena i konferencija koja će u Historijskom muzeju BiH okupiti stručnjake iz cijele Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!