Damir Imamović: Domaće nagrade smo obezvrijedili, a nemamo štele za međunarodne

Kultura 17. maj 202112:06 0 komentara
N1

Damir Imamović, bh. muzičar i autor dobitnik je nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog magazina Songlines, što je najznačajnija nagrada - najznačajnijeg magazina u oblasti tradicionalne muzike u Evropi. Imamović je rekao da mu je drago što zbog nagrade, što zbog toga što vidi koliko to ljudima znači.

Ovo je do sada vjerovatno najveće priznanje za njegov rad tokom karijere.

“Mislim da su 100 posto uspjesi naših umjetnika u inostranstvu stvar individualnog rada, truda i zalaganja. BNe samo nas izvođača, nego i timova koje okupljamo oko sebe. To je u 99 posto slučajeva nezavisna produkcija, radimo sami”, rekao je za N1.

Često zavidi pojedinim kolegama iz regije i Evrope na podršci koju uživaju od svojih zemalja.

Imamović: Nekada zavidim kolegama…

“Dešava mi se na turnejama da im zavidim, koliku podršku imaju od svojih vlada. Ne u smislu pisanja projekata, ganjanja papira, nego – imate status i određene beneficije. Ako si uspješan na međunarodnom planu, zemlja se trudi, da bi išlo lakše”, rekao je.

S druge strane – podrškom publike nikada nije bio nezadovoljan.

VEZANA VIJEST

“Uvijek sam bio dobro praćen, svirao sam u BiH i vani. Kada su nagrade u pitanju – svi u regionu smo u jednoj sličnoj situaciji, obezvrijedili smo svoje nagrade. Svi čekamo, i publika i izvođači, kada ćemo nešto dobiti na međunarodnom planu”, poručio je u Novom danu na N1.

Imamović je dobitnik brojnih lokalnih nagrada, za pozorišnu muziku, autorstvo, ali:

“Ali našim ljudima lokalna priznanja ne važe puno. Kažu da se dobijaju putem štela, dogovora jaranskih i tako. Dobijaju se i na međunarodnoj sceni putem štela, samo mi s Balkana nemamo pristup štelama na međunarodnoj sceni.”

Songlines je najznačaniji magazin u svijetu za ono što se danas zove World Music, a nekada se to zvala tradicionalna, ili etno muzika.

Songlines – podstrek umjetnicima

“To je muzika koja dolazi iz određenih sredina, zemalja, a ima ambicija da se promovira na međunarodnom planu. Muzičari iz malih afričkih zemalja, gdje ne postoji muzička industrija, dobiju priznanje na međunarodnoj sceni. To je lijepo”, rekao je.

Umjetnici su sa Songlinesom dobili mnogo prostora da eksperimentišu, jer taj magazin to podržava.

“Ova nagrada je zamijenila nagradu BBC-ja. Ističem to – nemamo mnogo nagrada u svijetu tradicionalne muzike, sigurno je jedna od najvažnijih, koje dodjeljuju po kontintnetima. Best of Europe, Best of Africa…“, naveo je dodavši da je bio nominovan u dvije kategorije, sa vrlo jakom konkurencijom.

Jaka konkurencija

“Stvarno je mnogo toga nagurano, konkurencija je bila velika. Mariza, fado diva bila u konkurenciji, veliki posao radi. N Seng Li iz Britanije, radi slično kao ja sa sevdahom, Cocanha francuski vokalni duo jedan…”

Što se same nagrade tiče – mnogo mu znači.

“Drago mi je da vidim da to ljudima znači. Nisam ja pop zvijezda neka, nisam taj lik. Neobično mi je da me u Sarajevu zaustavljaju ljudi. Osjećam da su ljudi lijepo reagovali, divno je osjetiti tu podršku”, istakao je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!