Denis Haračić u Banjaluci otvorio izložbu “Lica”

Kultura 07. dec 202321:45 0 komentara
Denis Haračić

U Banjalučkoj Galeriji Vagon otvorena je izložba "Lica", koja predstavlja vizuelna djela umjetnika Denisa Haračića. Ova umjetnička postavka ističe se kao antiteza ustaljenoj kustoskoj praksi, prezentujući sedam portreta koji autonorno istražuju raznolike teme poput samo-propitivanja, nostalgije, animalizma i asocijativnog bilježenja psiholoških stanja.

Denis Haračić, rođen 1991. godine u Travniku, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2018. godine, a izložba “Lica” reflektira njegovo višegodišnje likovno istraživanje i razvoj umjetničkog izraza. Kroz ovo izloženo djelo, Haračić se bavi kritičkim osvrtom na konceptualiziranje umjetnosti, ističući važnost očuvanja duše umjetničkog djela usred suvremenih izazova izlagačkog i stvaralačkog sistema.

Svako djelo u ovoj postavci predstavlja autonomnu i nepovezanu misaonu cjelinu, naglašavajući fragmentaciju unutar same izložbe. Izložba ‘Lica’ stoji na granici između njegovog prethodnog rada i novih iskoraka.

Banjalučka publika je srdačno dočekala ovu izložbu koja proizilazi iz potrebe za saradnjom i propitivanjem vizuelne umjetnosti kao samodovoljne, oslobođene suvišnog narativnog opterećenja. Osim toga, izložba “Lica” nije samo prostorno postavljena kolekcija umjetničkih djela, već je i poziv na dijalog o važnim pitanjima u stvaralačkom svijetu.

Denis Haračić

Izložba “Lica” će biti otvorena za posjetioce do 20. decembra, pružajući priliku da se zaroni u raznolik svijet Denisa Haračića i da se aktivno uključe u dijalog o savremenim izazovima likovne umjetnosti.

Umjetnost Denisa Haračića prostire se kroz medije crteža, slike, grafike, digitalne slike, animacije i zvučnih instalacija. Njegova djela su izlagana širom svijeta, a posebno se ističe prisustvo u kolekciji Museum of Now u Berlinu.

Denis Haračić zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!