“Nomadland” – apsolutni pobjednik nagrada BAFTA, “Aidi” nijedna

Kultura 12. apr 202119:50 0 komentara
N1

Na 74. dodjeli nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost - BAFTA - najviše nagrada je osvojio film "Nomadland" rediteljice Chloe Zhao, koja je proglašena i najboljom rediteljicom.

“Nomadland” je apsolutni pobjednik ovogodišnjih nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost. Pripale su mu četiri nagrade i to za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu i kinematografiju. Osim toga, film je za Oscara nominovan u čak šest kategorija, među kojima su i ove četiri koje je osvojio za BAFTU.

Želimo da posvetimo ovu nagradu nomadskoj zajednici, koji su nas tako srdačno prihvatili u svoje živote, podijelili su sa nama svoje snove, svoje borbe i svoj duboki osjećaj za dostojanstvo“, istakla je Chloe Zhao, rediteljica.

Film “Nomadland” govori o subkulturi Amerikanaca starije životne dobi koji su, izgubivši sve u recesiji 2008. godine, napustili dotadašnji način života i počeli živjeti nomadski, putujući zemljom u kamperima u potrazi za sezonskim poslovima.

Najbolja sporedna ženska uloga pripala je južnokorejskoj glumici za film “Minari”, koja je u svom obraćanju Britance nazvala snobovima.

Hvala puno za ovu nagradu. Svaka nagrada mi je važna ali ova je posebna jer je od Britanaca koji su poznati kao snobovi“, izjavila je Yuh-Jung Youn, glumica.

Film “Father” osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu kao i za najbolji adaptirani scenario, dok je najboljim animiranim filmom proglašen “Soul”.

Najbolji strani film je kanadski film “Another Round” Tomasa Vinterberga.

Dok film “Quo Vadis, Aida” rediteljice Jasmile Žbanić, koji je bio nominovan za BAFTU u dvije kategorije – najbolji strani film i najbolja rediteljica – na žalost nije osvojio ni jednu nagradu.

Ipak, film koji govori o genocidu u Srebrenici, nominovan je za Oscara u kategoriji najbolji strani film, a dodjela Oscara biće upriličena 25. aprila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!