“0 – 4 za nas”: Kako smo od pobjednika iz 1994. nakon 30 godina došli do gubitnika

Kultura 12. feb 202413:17 > 15:54 0 komentara
N1

"0 - 4 ZA NAS" naziv je nove knjige Zlatka Dizdarevića, novinara i bivšeg diplomate. Promocija je danas. Dizdarević je u Novom danu rekao kako knjiga nije pisana knjiga, već je riječ o isječcima koje je objavio tokom rata s ponekim prilogom objavljenim nakon.

“Nisam imao pojma da u Splitu, Feralu prave selekciju određenih mojih tekstova i priča koje sam pisao, a sve to što su izabrali je sastavni dio ilustracija mog razmišljanja koje je, po mom dubokom uvjerenju, u tom periodu bilo razmišljanje 90 posto stanovnika Sarajeva. Osjećanja da smo pored svega što se dešavalo, i granate i voda i struja, osjećali poniženje u odnosu svijeta prema nama, arogancija onih koji su dolazili kobajagi da pomognu i obećanja koja su nam davali na način koji su kod izazvali reakciju koju nisu očekivali: Sutra će krenuti oslobađanje, prekosutra… Razmišljali smo da u Oslobođenju tada objavimo ilustraciju kako šesta flota uplovljava u Miljacku”, prisjetio se Dizdarević.

Krajem 1995. pojavila se knjiga koju je izdao Feral “4:0” – poticalo je iz događaja, kako je Dizdarević rekao, utakmice koju su odigrali fudbaleri Sarajeva protiv Unprofora.

“Saznali smo da su bili pozvani neki nogometni profesionalci iz Britanije i ostali. Utakmici je prisustvovalo 15.000 građana na stadionu Koševu 1994. godine. Sve je bilo jako spektakularno. Orkestar vojne britanske garde je došao u Sarajevo i marširao Koševom. Tu utakmicu smo dobili 4:0 i bili smo jako sretni”, rekao je.

Za izlazak tadašnje knjige nije znao. Knjiga se tada nije mogla prodavati te je, kaže Dizdarević, mnogo građana nije vidjelo.

“Knjiga je stajala u ladici 30 godina i moj sin je pronašao i rekao prijateljima da pogledaju kazavši kako ‘nisu znali da smo mi bili takvi’. Ispričao sam tu reakciju Goranu Mikuliću i on je rekao da je vrijeme da te spoznaje koje mi živimo danas, a čitaoci nisu mogli da vide, objavimo ponovo. Ona ima drugi naslov. Sve što smo doživjeli posljednjih 30 godina je urušavanje onoga što smo bili tokom rata. Dodao sam i uvod koji to pojašnjava. Utakmica je imala produžetak 30-ak godina i krajnji rezultat je 0:4, mi smo na kraju poraženi”, kazao je Dizdarević.

Opširnije o knjizi, ali i o tome šta nam se dogodilo kao ljudima, pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!