Predstavu “Roko i Cicibela” izvele su osobe sa Down sindromom: Predstava o ljubavi, ali i razbija predrasude

Kultura 25. okt 202319:49 0 komentara

Predstava "Roko i Cicibela" danas je odigrana na Edukcijsko- rehabilitacijskom fakultetu Tuzli, a izvele su je osobe sa Down sindromom, članovi Down sindrom centra iz Banja Luke. Predstava govori o ljubavi, ali razbija i predrasude o osobama sa invaliditetom.

Roka i Cicibelu je spojila ljubav na prvi pogled. Svojom ljubavlju, privrženošću i odanošću jedno drugome, pokazali su kako je za sreću potrebno tako malo.

Sandra Radinković:

“Konkretno, igram Cicibelu, a Kićo je Roko. Hoću da naglasim da Kići i ja to radimo iz ljubavi i srca.”

Kristija Zeljković:

“Ja sam Roko u „Roko i Cicibela“. Uvijek radim sa Zoranom Jelićem. Nas dvojica radimo to sve.”

Ova predstava nastala je kao rezultat škole glume, ekspresivne art terapije i psihodrame u Down Ssyndrom centru u Banja Luci, a kroz ovu predstavu pokušava se smanjiti socijalna distanca između osoba sa Down syndromom i društvene zajednice.

Zoran Jelić, direktor Centra za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Down syndrom centar”, Banja Luka je kazao:

“Tim hoćemo pokazati da je osnovni alat u našem centru ljubav. Ljubav je pokretač svega. Mi radimo sa populacijom na kojoj se diskriminacija vrši i prije nego se rodi, kada se u trdunoći ustanovi višak hromosoma, daje se nekome pravo da odluči da li da rodi ili ne. I kada se rode, te osobe obole od jedne najsloženije svjetske bolesti, a to je osjećaj odbačenosti”. 

Stoga, vrlo je bitna i uspostavljena saradnja Tuzlanskog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta sa centrom, ali i sa Specijalnom bolnicom za hronična psihijatrija iz Modriče, a sve kako bi se pomoglo osoba sa smetnjama.

Mirjana Pejičić, specijalna bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča:

“Jedna Veoma razvijena metoda je radnookupaciona terapija. Pitamo kakve sklonosti pacijent ima, šta on voli, preporučimo likovnu, muzičku sekciju. Organizujemo takmičenjo, biramo najboljeg pjevača, pravimo filmske predstave”. 

U međuvremenu, ovi glumci pokazuju da različitost ne smije biti prepreka već šansa.

Ova antistigmatska predstava do sada je odigrana u Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Češkoj, Poljskoj i Austriji, a sve uz promovisanje inkluzije i jednakih prava za sve, bez obzira koliko hromozoma ko ima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!