Rade Šerbedžija otvorio 37. Filmski festival u Herceg Novom: Bio sam jedan od srećnih glumaca

Kultura 24. aug 202412:36 0 komentara
Promo/Nova.rs

Pod sloganom “Sve boje filma”, 37. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival, sinoć je otvorio glumac Rade Šerbedžija, dok je takmičarski program počeo crnogorskim filmom “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića.

Nagradu „Milan Žmukić“, koju Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival dodjeljuje za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umjetnosti, ove godine dobio je Rade Šerbedžija, legendarni glumac koji je obilježio kinematografiju ovog prostora i ostvario svjetsku karijeru.

“Što da kažem? Dobre su nagrade, dobro je proslavljati dane kada je sve oko nas tako crno, da se bar malo smijemo. Kažu da sam snimio preko 200 filmova, a ja se nadam da su neki od njih zaslužili ovu nagradu . Radio sam sa toliko svjetskih reditelja, od Stenlija Kjubrika do ne znam kojih sve imena, radio sa našim božanstvenim rediteljima, I znate šta, moram da priznam film je za mene ipak rediteljska umjetnost. Od Žike Pavlovića, Makavejeva, Draškovića, do divnih reditelja moje generacije, a neki su večeras ovde, Lordan Zafranović, Goran Marković , Rajko Grlić… I moram reći da sam bio jedan od srećnih glumaca”,  kazao je Šerbedžija na otvaranju i dodao da ne može mirno da spava u svijetu u kojem se odvijaju strašni ratovi.

Promo/Nova.rs

Prvi put, otvaranju je prethodila šetnja crvenim tepihom u srcu grada, od Trga Nikole Đurkovića do Belaviste, među njima bili su i voditelji svečanog otvaranja – glumci Sanja Popović, Andrija Kuzmanović i Milan Marić.

“Festival je posebna emocija, kada se skupe ljudi iz branše, to je mnogo lijepo, kada smo svi na jednom mjestu, a pogotovo na ovom festivalu, kao jednom od najvećih, čija je tradicija duga 37 godina. Želim da čestitam organizatorima, da se i dalje bore da ga održe, i da ga dignu na jedan viši nivo. Punim srcem im želim sreću, da se Hercegnovski festival uspostavi kao ozbiljan festival, da ima veliku perspektivu i da raste i da se širi”, kazao je Marić.

Promo/Nova.rs

Takmičarsku selekciju dugometražnog igranog filma otvorio je film “Pontonovo srce” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, rađen u produkciji Radio televizije Crne Gore. Film donosi nesvakidašnju ljubavnu priču u kojoj se muškarac pomalo asocijalnog ponašanja, grubog i bezobraznog stila ophođenja sa svojim klijentima zaljubljuje u mladu glumicu u usponu.

Promo/Nova.rs

Scenarista je Antonio Gabelić, producent Miro Radošević, direktori fotografije su Andrija Raičević i Goran Tripunović, montažu potpisuje Tomislav Pavlic, scenografiju Ratka Odalović, kostime Vera Šoškić, muziku Ivan Marović. Uloge tumače: Marija Labudović, Marko Janketić, Rade Šerbedžija, Stevan Vuković, Omar Bajramspahić, Mišo Obradović, Pavle Popović, Jadranka Mamić, Aco Radulović.

Podsjetimo, do 29. avgusta publika u Herceg Novom će imati priliku da na četiri jedinstvene lokacije, pod otvorenim nebom uživa u više od 70 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta podijeljena u tri takmičarske i dvije vantakmičarske selekcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!