Tri BAFTA nominacije za “Trougao tuge”

Kultura 19. jan 202314:24
Izvor: N1

"Trougao tuge" Rubena Ostlunda osvojio je tri nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij - Ruben Ostlund, sporednu glumicu - Dolly de Leon i casting.

“Trougao tuge” je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, dobitnik četiri nagrade Evropske filmske akademije (EFA): nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju – Ruben Ostlund i najboljeg evropskog glumca – Zlatko Burić. Osvojio je nominacije za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film komedija i najbolja sporedna glumica – Dolly de Leon.

N1

“Trougao tuge” Rubena Ostlunda, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a jedan od koproducenata filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva. Humorna drama je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, koja je reditelju donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. Riječ je o oštroj i direktnoj kritici kapitalističkog društva koja pomjera sve granice.

Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson) modeli su i influenseri pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovirati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu te kapetan Thomas (Woody Harrelson).

Film je na repertoaru kina u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar