Poljski zoo će stres u slonova liječiti medicinskom marihuanom

Lifestyle 28. avg 202009:44 > 17:39
Izvor: DIPTENDU DUTTA / AFP

Varšavski zoološki vrt najavio je da će slonovima, u sklopu pilot projekta početi davati medicinsku marihuanu, testirajući na koji način ona djeluje na stres i anksioznost koju osjećaju i ove velike životinje, prenosi Daily Mail.

Medicinska marihuana se u nekim dijelovima svijeta već koristi u liječenju pasa i konja, no ovo je prvi put da će se pokušati primijeniti i u eksperimentu na slonovima, kazali su poljski veterinari.

Dr Agnieszka Czujkowska, veterinarka koja vodi projekt vjeruje da je “ovo vjerojatno prva inicijativa ovakve vrste koja se primjenjuje na slonovima”.

Istaknula je da će ona i kolege pokušati pronaći novu prirodnu alternativu za već postojeće metode suzbijanja stresa među slonovima. Istaknula je da pritom žele izbjeći korištenje farmaceutskih pripravaka.

Na zamisao o liječenju triju slonova medicinskom marihuanom veterinari su došli pošto se krdo u zoološkome vrtu u ožujku moralo suočiti s uginućem alfa ženke Erne.

PROČITAJTE JOŠ

Slonica Fredzia je nakon Ernine smrti pokazivala vrlo jake znake stresa, istodobno se trudeći uspostaviti novu vrstu veze s drugom slonicom Bubom.

Czujkowska je kazala da nerijetko prođu mjeseci, pa čak i godine prije nego što slonovi uspiju preboljeti smrt starijeg člana krda i ponovno uspostaviti harmoniju, zbog čega je Fredzia bila idealan kandidat za studiju.

Prva faza pokusa već je završena, a uključivala je prikupljanje izmeta, sline i krvi svih slonova kako bi se provjerile razine kortizola, hormona koji tijelo proizvodi kad je pod stresom.

“Planiramo joj davati ulje kanabisa te pritom stalno provjeravati razinu kortizola. Tada ćemo pouzdano znati funkcionira li ovaj postupak”, rekla je dr. Czujkowska.

Medicinska marihuana slonici će se davati izravno u gubicu ili pomiješana s hranom, a zdravlje ostalih slonova redovito će se provjeravati putem krvnih testova.

Početne doze po količini će biti poput onih koje se daju konjima, što znači desetak kapljica ulja kanabisa podijeljenih u dvije do tri doze dnevno. Premda je derivat kanabisa, ovo ulje ne sadrži psihoaktivnu supstanciju THC.

Lov i ubijanje slonova zbog njihovih kljova desetkovali su broj ovih velikih životinja u svijetu. U Africi se njihov broj s nekoliko milijuna na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće smanjio na današnjih oko 400.000.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad