„U Beogradu minimum 230.000 nepostojećih birača“: Prijavljeni na lokale, trafo stanice, adrese s nulom…

Regija 23. apr 202413:18 2 komentara
N1

U zahtjevima koje je koalicija “Srbija protiv nasilja” uputila Ustavnom sudu, a kojima traži poništavanje izbora u cjelosti na republičkom, pokrajinskom i na nivou Beograda, navedene su nepravilnosti u svim fazama izbornog postupka, kaže za Danas pravnica Sofija Mandić, pojašnjavajući svoju izjavu od prije nekoliko dana da u Srbiji ima milion i sto, a u Beogradu 230.000 nepostojećih birača.

Jedna od nepravilnosti se tiče i tačnosti biračkog spiska, dodaje Sofija Mandić u izjavi za Danas.

„Uz brojne dokaze o konkretnim adresama na kojima su upisani birači, iako je očigledno da oni tu ne žive (lokali, javne ustanove, pumpe, trafo stanice, neuslovni objekti, nepostojeći objekti, adrese sa nulom i sl.), koalicija je navela i ukupan broj birača koji bi se mogao označiti kao “višak” u biračkom spisku, bilo da su ti ljudi upisani na fiktivnim adresama, bilo da su preminuli ili se u biračkom spisku nalaze po nekom drugom nezakonitom osnovu“, objašnjava ona.

Da li su birači iz Republike Srpske iskorišteni?

Podsjeća i da su te zahteve potpisali Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović.

Prema njenim riječima, taj broj viška glasača je za grad Beograd iznosio nešto više od 230.000 birača, dok je na republičkom nivou taj broj iznosio 1.100.000 birača.

„Ovaj broj, koji je samo konzervativna procjena netačnosti biračkog spiska naveden je na osnovu zvaničnih podataka o punoljetnim osobama koje žive u Beogradu i Srbiji, a koje je objavio Republički zavod za statistiku“, navodi Mandić.

Ti podaci su, kako dodaje, dostupni svakom građaninu i lako ih je provjeriti.

„Dakle, 2022. popisana je svaka osoba koja stanuje u Beogradu, a zatim su posebno objavljeni podaci o punoljetnima i njih je oko 1.380.000. U biračkom spisku za posljednje izbore u Beogradu je bilo 1.613.000 birača“, ukazuje ona.

Ističe i da su u broj popisanih punoljetnih uključene osobe koje nemaju izborno pravo – osobe lišene poslovne sposobnosti, stranci i osobe koje imaju boravište (ne i prebivalište) u Beogradu.

„Broj punoljetnih osoba sa stvarnim izbornim pravom je i manji od onih koji su popisani na terenu. Zbog toga smo mi uvijek naglašavali da je ova razlika od 230.000 tek minimalna razlika koja pokazuje ‘rupu’ u biračkom spisku. Kao što je već navedeno, na republičkom nivou govorimo o više od million birača“, objašnjava Sofija Mandić ističući da je ta „rupa“ u biračkom spisku trenutno neiscrpni izvor izbornih manipulacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare