Inspiracija: Kada ste zadnji put uradili neko dobro djelo?

Inspiracija 24. jun 202118:15 > 07. mar 2022 18:08

Dobročinstvo je ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome ne očekujući bilo kakvu vrstu nagrade. Takvo ponašanje se obično opisuje kao “nesebično”, jer su interesi drugih stavljeni iznad vlastitih interesa.

Činjenje dobrih djela i empatija su najbolji, najjednostavniji, potpuno besplatan i efikasan način da svijet učinimo boljim mjestom za život.

Neke od ideja za dobro djelo predstavljamo danas u Inspiraciji.

Pekara: Nahranimo drugog.

Danas, na žalost postoje mnoge osobe u našem društvu koje ne mogu sebi priuštiti niti hljeb, kao osnovnu životnu namirnicu.

Svi koji su u mogućnosti, prilikom kupovine pekarskih proizvoda, neka ostave jedan hljeb na polici za one koji su u potrebi.

Pijaca: Kupite od nana i deda.

U žurbi često ne vidimo. Mnoge stvari. Mnoge ljude oko nas, koji žive od svog rada, od svojih ruku.

Jedni od takvih su sigurno mnoge nane, bake, dede koji svaki dan stoje pored pijace, tokom svih godišnjih doba, strpljivo čekajući da neko zastane i kupi nešto. Voće, povrće koje brižno sade svojim rukama, cvijeće, ljekovite trave, kupite šta god… čak i ako vam ne treba, stanite, progovorite sa njima koju, obratite im se i svejedno kupite.

Pomozi ba: Raspremite svoje pune ormare i odnesite razne stvari koje više ne koristite u razna udruženja koja pomažu našim ugroženim sugrađanima. Primjerice, svima već poznato udruženje Pomozi.ba ili Obraduj.ba, nevladina, humanitarna organizacija koja se bavi pomaganjem socijalno ugroženih beba i djece.

O dobrim djelima treba da se priča. Na taj način se gradi kolektivna pozitivna atmosfera i umnožava dobro.

Zapitajmo se: možemo li učiniti jedno dobro djelo dnevno?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad