Kremasta poslastica koja vraća u djetinjstvo.
Sastojci:
Kora:
– 500 g lisnatog tijesta
Fil:
– 6 jaja
– 2 vanilin šećera
– 20 kašika šećera
– 8 kašika brašna
– 4 kašika gustina
– 1 l mlijeka
Beli fil:
– 500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Lisnato tijesto odlediti i razvaljati u pravokutnik debljine dva do tri milimetra.
Tijesto za donju koru izbosti viljuškom i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.
Tijesto za gornju koru isjeći na kocke, ne sjeći do kraja i ispeći na isti način kao i za donju koru. Zatim ohladite kore.
Umutiti žumanjke sa 10 kašika šećera, dva vanilin šećera, pa u umućena žumanca dodati osam kašika brašna, četiri kašike gustina i 2,5 decilitara mleka. Sve dobro izmiksati.
Ostatak mlijeka staviti da provri, pa smanjiti temperaturu i u mlijeko sipati smjesu od žumanjaka i kuhati kremu dok ne postane gusta.
Ostaviti da se malo prohladi, pa u njega dodati umućen snijeg od bjelanjaka i preostalih 10 kašika šećera i lagano umiješati.
Jednu koru od lisnatog tijesta staviti na tacnu, preko nje sipati kremu, pa kada se ta krema potpuno ohladi umutiti slatko vrhnje i premazati fil, zatim staviti gornju koru.
Kolač dobro ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!