Krempita

Cooking 27. jan 202321:50 0 komentara
Shutterstock

Kremasta poslastica koja vraća u djetinjstvo.

Sastojci:

Kora:

– 500 g lisnatog tijesta

Fil:

– 6 jaja

– 2 vanilin šećera

– 20 kašika šećera

– 8 kašika brašna

– 4 kašika gustina

– 1 l mlijeka

Beli fil:

– 500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Lisnato tijesto odlediti i razvaljati u pravokutnik debljine dva do tri milimetra.

Tijesto za donju koru izbosti viljuškom i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.

Tijesto za gornju koru isjeći na kocke, ne sjeći do kraja i ispeći na isti način kao i za donju koru. Zatim ohladite kore.

Umutiti žumanjke sa 10 kašika šećera, dva vanilin šećera, pa u umućena žumanca dodati osam kašika brašna, četiri kašike gustina i 2,5 decilitara mleka. Sve dobro izmiksati.

Ostatak mlijeka staviti da provri, pa smanjiti temperaturu i u mlijeko sipati smjesu od žumanjaka i kuhati kremu dok ne postane gusta.

Ostaviti da se malo prohladi, pa u njega dodati umućen snijeg od bjelanjaka i preostalih 10 kašika šećera i lagano umiješati.

Jednu koru od lisnatog tijesta staviti na tacnu, preko nje sipati kremu, pa kada se ta krema potpuno ohladi umutiti slatko vrhnje i premazati fil, zatim staviti gornju koru.

Kolač dobro ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!