Oglas

Recept koji su koristile naše nane: Tradicionalna baklava sa domaćim jufkama

author
N1 BiH
15. jun. 2024. 08:29
>
08:35
#worldwar (6)
Baklava | Baklava

Za domaće jufke treba malo truda, ali zato nema nerviranja tokom pravljenja baklave i ukus je kažu baklavoljupci neuporediv. Baklave sa ručno pravljenim jufkama dio su tradicije naročito tokom bajrama.

Oglas

Kako napraviti baklavu sa domaćim jufkama?


Sigurno imate već isprobani recept za baklavu, ali mi vam predlažemo da ipak probate i nešto novo.

Pripema jufke za baklavu


Potrebni su vam jaja, brašno, ulje i so koje stavite u posudu i dodajete postepeno tople vode tako da dobijete malo mekšu smjesu. Tijesto podijeliti na tri dijela i rukama oblikovati kugle da dobijete glatku masu. Premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoje 2 sata.

U međuvremenu skuhati zaljev sa vodom, sećerom, medom i sokom od limuna. Kuhati 8 minuta kad proključa i ostaviti da se hladi.

Mozete odmah sjediniti orahe, bademe i šećer za fil.

Oglas

1712674357-1600x3200-5a668d88-64be-11eb-ac4d-0242ac130010-1-768x1024.webp
Jufke za Baklavu | Jufke za Baklavu



2. Kada su se jufke opustile, razviti ih na pobrašnjenom stoljnjaku što tanje, pa pažljivo razvlačiti kao jufku za pitu.




Sastojci



Oglas



























TIJESTO ZA JUFKE




2 jaja


1kg brašna


3 kašike ulja


prstohvat soli


vode tople








FIL




500g oraha


250g badema


200g šećera








AGDA/ZALJEV




800ml vode


800ml sećera


3 kašike meda


1 limun




Oglas




ZA PREMAZIVANJE JUFKI




250g maslaca


200ml ulja


2 kašike mlijeka

Oglas



1712676088-1600x3200-5a668d88-64be-11eb-ac4d-0242ac130010-2-1024x768.webp
Priprema jufki za baklavu | Priprema jufki za baklavu



3.





Uzeti tepsiju u kojoj ćete peći baklavu i po toj veličini izrezati jufku i ostaviti 15-20 minuta da se prosuši. Sa ostalim jufkama isto tako postupiti dok sve osušite.

U međuvremenu rastopiti maslac i dodati ulje i 2 kasike mlijeka.

4. Počinjete sa slaganjem baklave:

  • Na dno tepsije stavite 4 lista jufke, prelijte maslom i pospite orahe.

  • Sljedeći sloj sastoji se od 2-3 lista jufke, koje također prelijete maslom i pospete orahe.

  • Nastavite postupak do iskorištenja materijala, s tim da baklavu na vrhu pokrijete s još 4 lista jufke.


[caption id="attachment_6903005" align="aligncenter" width="1024"]


Uzeti tepsiju u kojoj ćete peći baklavu i po toj veličini izrezati jufku i ostaviti 15-20 minuta da se prosuši. Sa ostalim jufkama isto tako postupiti dok sve osušite.

U međuvremenu rastopiti maslac i dodati ulje i 2 kasike mlijeka.

4. Počinjete sa slaganjem baklave:

[caption id="attachment_6903005" align="aligncenter" width="1024"]

  • Prvo 15 minuta na 160°C,

  • Zatim 40 minuta na 120°C.

  • Pečenu baklavu izvadite iz rerne kad primijetite da je dobila lijepu boju.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama