Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, bez potrebe za stajanjem ispred štednjaka i neumornog okretanja. Njemačka palačinka, ponegdje se naziva i nizozemska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Evrope.
Kako kaže kuharica Nigella Lawson, palačinka je nastala u njemačko-američkoj zajednici poznatoj kao Pennsylvania Dutch. U originalu recept je tražio tijesto za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se mijenjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet.
Sastojci za njemačke palačinke:
- 55 g maslaca
- 1 velika slatka jabuka, oguljena i tanko narezana
- 120 ml mlijeka
- 65 g brašna
- 4 velika jaja
- 3 kašike šećera
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
- 1/4 kašikica soli
- šećer u prahu
Priprema njemačkih palačinki:
Zagrijte rernu na 200 °C. Otopite maslac u tavi od oko 22 cm pogodnoj za pećnicu na umjerenoj vatri, zatim prebacite 2 kašike maslaca u blender.
Složite kriške jabuke u tavu i pržite dok malo ne omekšaju, 3 do 5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne trebaju se karamelizirati, samo omekšati.
Maslacu dodajte mlijeko, brašno, jaja, šećer, vaniliju i sol pa miksajte dok ne postane glatko, bez grudica. Prelijte tijesto preko jabuke i prebacite tavu u pećnicu. Pecite dok se palačinka ne napuhne i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!