Spisak namirnica za “preživljavanje apokalipse” (brašno nije na njemu)

Cooking 11. mar 202209:20 > 09:22 0 komentara
N1

Mnogo je ljudi koji vjeruju da će svijet uskoro završiti, bilo da se radi o nuklearnom ratu ili klimatskim promjenama, a oni koji planiraju da prežive znaju da priprema uključuje nabavku hrane koja može da traje, ne kvari se i obezbjeđuje važne hranljive sastojke. Brašno se definitivno ne nalazi na spisku.

Med

Med je jedna od rijetkih namirnica koja nema rok trajanja. Može da traje vječno, uglavnom zbog činjenice da se sastoji od šećera i ima veoma malo vlage, što otežava bakterijama ili mikroorganizmima da prežive u njemu. Može da se desi da med počne da se kristališe, ali u tom slučaju zagrijavanjem ga možete vratiti u prvobitno stanje, piše Nova.rs.

Pirinač

Beli pirinač u posudi bez kiseonika trajaće između 25 i 30 godina, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede i američkoj Upravi za hranu i lijekove. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da pirinač spakovan u plastičnu kutiju ili staklenu teglu ni posle tri decenije stajanja neće izgubiti aromu niti nutritivnu vrijednost.

Kikiriki puter

Puter od kikirikija može da se čuva minimum tri do pet godina, mada je na etiketi naznačeno manje. Visoka količina masti i vitamina E “sprečava oksidaciju i produžava rok trajanja”, kaže Ričard Folks, viši naučnik na Institutu za istraživanje hrane s Univerziteta u Njujorku. Čak i ako istekne rok trajanja i kikiriki puter promijeni ukus, neće štetiti ako ga pojedete.

Žestina

Neotvorene flaše žestokog alkoholnog pića poput votke, viskija i ruma ostaće zauvijek pitke ako se pravilno čuvaju. Samo treba pripaziti da ne budu direktno izložene toploti ili sunčevoj svjetlosti. To se ne odnosi na pića koja imaju dodatne sastojke poput aroma i likere.

Pasulj

Suve mahunarke (pasulj, grašak, sočivo) takođe imaju dug rok trajanja. Pasulj i sočivo mogu trajati neograničeno dugo ako stoje hermetički zatvoreni u staklenoj posudi, a konzervisani pasulj takođe može trajati godinama ako se čuva na hladnom i suvom mjestu.

Energetske pločice

Prema vodiču PBS Food “vodiču za preživljavanje zombi apokalipse”, energetske pločice su obavezne na listi, jer “u osnovi traju zauvijek” i dobro dođu kao “gorivo” u hitnim slučajevima.

Slatkiši

Jedenje slatkiša koji je dugo stajao možda neće biti veliko uživanje, ali vjerovatno se nećete razboljeti od toga. Tvrde bombone, crna čokolada, žele bombone i karamele mogu trajati oko godinu dana, ali na primjer mliječnu i belu čokoladu treba bacati nakon šest do devet mjeseci.

Kocke supe

Kocke supe, posebno ako su vegetarijanske, mogu trajati i do godinu dana nakon isteka roka. Sve dok vlaga nije ušla u pakete. Možda će biti manje ukusne, ali neće biti štetne.

Konzervirana hrana

Konzervirano voće, povrće, pa čak i meso će trajati od jedne do pet godina. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, “konzervirana hrana sa visokim sadržajem kiseline (npr. paradajz i voće) će zadržati svoj najbolji kvalitet 12 do 18 mjeseci, dok će konzervirana hrana sa niskim sadržajem kiseline (npr. meso i povrće) zadržati dvije do pet godina.”

Mlijeko u prahu

Obično mlijeko u prahu zvanično ima rok od 18 mjeseci, ali Spruce Eats piše da je upotrebljivo od dvije do deset godina posle tog roka, te da neke prodavnice za preživljavanje prodaju nemasno mlijeko u prahu s rokom trajanja od 25+ godina. Ministarstvo poljoprivrede SAD navodi da je mlijeko u prahu stabilna namirnica i može da traje neograničeno.

Instant kafa

Zavisnici od kofeina ne treba da brinu, instant kafa može vječno da traje, posebno ako se drži upakovana u zamrzivaču. na polici može da stoji između dvije i 20 godina, navodi Eat by Date.

Krekeri

Brašno će trajati samo godinu dana, ali brašno, so i voda se mogu kombinovati da bi se napravili krekeri za koje Survival Life tvrdi da mogu da stoje i nekoliko godina. Tvrde krekere treba potopiti u vodu ili ih pržiti na puteru da bi postali jestivi.

So, šećer, sirće

A kad smo kod ukusa, dobro je znati i da so, bila morska ili kamena, ne može da se pokvari i zauvijek ostaje svježa i upotrebljiva. Šećer je takođe jedna od namirnica koja se ne kvari, mada vremenom može da se previše stvrdne. Na kraju, ni sirće nema rok trajanja, od propadanja ga štiti kiselina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!