Oglas

Susjedi pišu o starom sarajevskom kolaču koji osvaja na prvi zalogaj

author
N1 BiH
14. maj. 2025. 16:12
SARAJEVSKA TORTA KOLAČ
Screenshot/YT

Stari sarajevski kolač osvaja od prvog zalogaja – pravi se munjevito, bez pečenja, a gosti uvijek pitaju za recept.

Oglas

Kada imate goste ili jednostavno želite zasladiti svoj dan nečim posebnim. Pravi hit je Sarajevska torta. Ne samo da izgleda kao da je izašlo iz vrhunske poslastičarnice, već se i brzo pravi, bez pečenja, i topi se u ustima.

Bogata, čokoladna, kremasta, a opet lagana torta idealna za rođendane, proslave, praznike, kao i one dane kada želite ostaviti utisak bez previše truda. I da – svi će htjeti još jedan komad!

Sastojci:

- 1 pakovanje oblatni

Oglas

- 1,5 litara mlijeka

- 5 jaja

- 800 g šećera

- 12 kašika brašna

Oglas

- 350 g čokolade za kuhanje

- 500 g mljevenih oraha

- 4 kesice vanilinog šećera

- naribana korica 1 limuna

Oglas

Sastojci za glazuru:

- 100 g čokolade za kuhanje

- 1/2 šolje mlijeka

- 1/2 šolje šećera

Oglas

- 1/2 margarina

Priprema:

Umutiti bjelanca sa 800 g sećera da se sećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još mali mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lijepo promiješati da se sjedini. Kad mlijeko provri, skloniti sa vatre i varjačom umiješati masu od jaja i brašna, lijepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuhati gust krem uz neprestano miješanje. piše Stil.

U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuhanje i mesati da se lijepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno miješanje. U ohlađen krem dodati 500 g mljevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna. Filovati korice tanko, pa redati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.

Oglas

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama