
Stari sarajevski kolač osvaja od prvog zalogaja – pravi se munjevito, bez pečenja, a gosti uvijek pitaju za recept.
Oglas
Kada imate goste ili jednostavno želite zasladiti svoj dan nečim posebnim. Pravi hit je Sarajevska torta. Ne samo da izgleda kao da je izašlo iz vrhunske poslastičarnice, već se i brzo pravi, bez pečenja, i topi se u ustima.
Bogata, čokoladna, kremasta, a opet lagana torta idealna za rođendane, proslave, praznike, kao i one dane kada želite ostaviti utisak bez previše truda. I da – svi će htjeti još jedan komad!
Sastojci:
- 1 pakovanje oblatni
Oglas
- 1,5 litara mlijeka
- 5 jaja
- 800 g šećera
- 12 kašika brašna
Oglas
- 350 g čokolade za kuhanje
- 500 g mljevenih oraha
- 4 kesice vanilinog šećera
- naribana korica 1 limuna
Oglas
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1/2 šolje mlijeka
- 1/2 šolje šećera
Oglas
- 1/2 margarina
Priprema:
Umutiti bjelanca sa 800 g sećera da se sećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još mali mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lijepo promiješati da se sjedini. Kad mlijeko provri, skloniti sa vatre i varjačom umiješati masu od jaja i brašna, lijepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuhati gust krem uz neprestano miješanje. piše Stil.
U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuhanje i mesati da se lijepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno miješanje. U ohlađen krem dodati 500 g mljevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna. Filovati korice tanko, pa redati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Oglas
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas
Oglas