Zeničanin Emir Beganović autor je brenda "Slatki kutak" iz Zenice koji je pokrenuo nakon gubitka majke.
Beganović je postao poznat ne samo na području Zenice, nego i cijele Bosne i Hercegovine, putem svoje Facebook stranice “Slatki kutak” na kojoj objavljuje fotografije pravih slatkih umjetničkih djela u vidu torti i raznih kolača.
Sve što kreira, pravi u vlastitom domu, u kuhinji i maloj radionici u kojoj pravi sve što je potrebno za različite kolače.
“Sam početak priče ima onako tužnu neku konotaciju, jer sam se ja nakon smrti majke upoznao s kuhinjom. Prvenstveno sam spremao slana jela, tako da volim da kažem da sam do kolača došao preko pite, od pite do havane je ključ mog uspjeha. Bilo je teško na početku, jer sam se suočio s nečim novim, htio sam praviti stvari kakve vidim na fotografijama, a nisam imao pribora. Znao sam napraviti kore i fil za torte, ali nisam znao kako je srediti“, počeo je priču Beganović.
Beganović je objasnio kako je mnogo toga naučio putem interneta, zahvaljujući društvenim mrežama. Dosta se i raspitivao kod radnika u slastičarnama. Za sebe kaže kako je on osoba koja ne pravi kolače nego ih kreira.
“Svaka torta je moj pečat i odiše ljubavlju. Ja kreiram kolače, to prisvajam sebi i udaram tako svoj pečat. Sve je počelo preko mog privatnog profila na društvenim mrežama i počeo sam praviti torte za rođendane i druge prilike za svoju rodbinu i postavljao fotografije. Ljudi su se počeli zanimati te moj profil više nije bio čisto moj privatni profil, nego je postao i posao. Nakon toga sam napravio stranicu pod nazivom ‘Slatki kutak’ koji već ima dvije godine i eto, već je prohodao”, objasnio je Emir.
Kaže kako je nesvjesno napravio brend koji se svidio svima i nakon toga su mu se otvorila mnoga vrata. Kaže kako je njegova klijentela od djece do ljudi u penziji i kako se sa svima uvijek može dogovoriti, jer voli da pravi torte za djecu, ali i ljubavnu priču, odnosno svadbenu tortu.
“Ako dajete sto posto sebe u svakom poslu, tada i uspijete. Ja sam u dvije godine promijenio sve svoje životne navike, one su postale dobre i ostavio sam se poroka poput cigareta”, rekao je Emir za pozitivnu stranu svog posla.
Radi s prijateljicom, te po potrebi sa još nekoliko ljudi. Beganović je rekao kako je od samog početka imao podršku rodbine i prijatelja, te da će vjerovatno morati nekada i proširiti ovaj posao jer se obim posla povećava, te se sve češće događa da “Slatki kutak” bude pun narudžbi i za tri mjeseca unaprijed pa ne žele da odbijaju ljude, iako se to mora nekada desiti.
Emir kaže kako priprema torti i kolača ne traje dugo, ali mu oduzima vremena boravak i u kuhinji i u radionici gdje se prave razne figurice i ukrasi za torte.
“Radionica mi je kao atelje i morali smo razdvojiti kuhinju od radionice jer mi je u radionici sve nadohvat ruke. Ja se vodim da svaka torta treba biti na svoj način i iz tog razloga ne bih ni znao iskopirati nečiju tortu. Kod nas ne postoje neki seminari i okupljanja kreatora kolača, barem koliko ja znam. Ipak, živimo u sferi interneta i možemo mnogo toga pronaći tu. Od ovog posla se može živjeti ako ulažete u to. Ne možete ovdje reći da ste najbolji i mora se stalno učiti i ulagati u ovaj posao. Najveća mi je satisfakcija što nije dosadno i stalno zadajem sebi nove ciljeve pa ni finansijska strana nije bitna, ali nije potpuno nebitno jer se trud treba cijeniti”, zaključio je Beganović.
Beganović je naglasio kako je uvijek na raspolaganju ljudima koji mu se jave s upitima u vezi s kolačima, a na koje zna dati odgovor, jer je to način na koji je i on naučio praviti sve što sada pravi. “Slatki kutak” je brend za koji kaže kako svaki dan raste te da je izuzetno zadovoljan rezultatima i obimom posla, za koji kaže da nikada nije vjerovao da će se baviti upravo kreiranjem kolača.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.