Svaki Italijan će vam reći da je pasta zdrava i da čini da se dobro osjećate. Ali, da li to važi i za špagete od kanabisa?
Italijanski proizvođači, učesnici sajma hrane koji se ove nedjelje održava u Londonu, kažu da njihovi rezanaci, ulje i hljeb od konoplje neće omamiti onog ko ih bude jeo već će mu pružiti zdravu, ukusnu alternativu tradicionalnim proizvodima od žitarica.
“Ovdje je riječ o pravoj organskoj hrani”, tvrdi Marcio Fiore, 30-godišnji poljoprivrednik koji na svom imanju na jugu Italije proizvodi ulje i brašno od konoplje.
“Konoplja ne zahtijeva upotrebu ni pesticida, ni đubriva, već samo umjerenu količinu vode”, objašnjava on.
Konoplja se najčešće dovodi u vezu sa psihoaktivnim dejstvima marihuane, ali pojedine vrste ove biljke mogu se uzgajati u prehrambene svrhe.
Visoko rastuće vrste konoplje, koje sadrže neznatnu količinu psihoaktivne materije tetrahidrokanabinol (THC), već dugo se uzgajaju za proizvodnju hrane i drugih proizvoda. Italija je na ove biljke ukinula zabranu 1998.
“Moje zasade redovno kontroliše italijanska policija kako bi se uvjerila da je THC u dozvoljenim granicama”, navodi Fiore, jedan od 200 italijanskih proizvođača koji izlažu svoje proizvode u Londonu.
Fiore je pored degustacije špageta od kanabisa posjetiocima ponudio da probaju i keks i ulje od konoplje, koje ima jači, orašast miris.
Sjemenke konoplje su jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, sa visokom koncentracijom omega masnih kiselina.