Bračni par iz BiH sa njemačkom adresom kreirao novi brend za društvene igre: Prva igra je “opipljivi” Memopolis, već izaziva veliku pažnju

Lifestyle 18. feb 202408:54 0 komentara
N1

Damir i Emina Bašić, bračni par iz Bosne i Hercegovine koji već nekoliko godina živi i radi u Njemačkoj, kreirali su novi brend za društvene igre. Sheez Games je nastao, kako je rekao Damir za N1, iz želje da naprave nešto "opipljivo" s obzirom da se njegov posao (video produkcija) vezuje isključivo za digitalni svijet.

Na tržištu je već i prva igra “Memopolis” koja je izazvala pažnju. No, iza nje stoji mali kreativni tim iz BiH s kreatorima Eminom i Damirom.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Ideja je nastala iz želje da se uradi nešto što je opipljivo budući da je sve što sam radio – muzika, film, animacija, bilo digitalno. Ipak, moralo je imati veze sa umjetnosti kao i dosadašnje digitalne stvari, s tim da je moralo očigledno imati i praktičnu upotrebljivost. I eto, tako sam došao do društvenih igara, pa smo moja supruga Emina i ja stvorili Sheez Games. Proces je trajao puno duže nego očekivano, ali sad će, htjeli mi to ili ne, sve morati ići puno brže ukoliko mislimo graditi brend. Inače nismo neki veliki igrači društvenih igara. Ideja vodilja je više bila mišljenje da u glavi imamo dobar proizvod koji će, u najboljem slučaju, ljude dobro zabaviti”, rekao je Bašić za N1.

Njihova prva igra  “Memopolis” je već dobro popularna “memory igra”,  a razlika je da je svih 36 kartica različito.

“Umjesto da se traže dva ista motiva, u Memopolisu se traze dva različita objekta iz istog grada. U ovom slučaju, iz jednog od 6 najvećih njemačkih gradova: Berlin, Hamburg, Minhen, Keln, Frankfurt i Stutgart. Upravo zbog toga je Memopolis prvenstveno namijenjen za njemačko tržište, ali se već sada moze naručiti i iz ostalih zemalja EU. Memopolis se ne može naručiti u BiH, jer je poštarina jako skupa, ali će igra već od marta biti dostupna u nekoliko prodavnica u BiH”, naveo je.

Igra je već izazvala pažnju, a neki su je i “testirali”.

“Prva reakcija kod svakog je oduševnjenje dizajnom. Dizajn kartica je radio Sandin Međedović (Studio 10) iz Srajeva, a kompletno brendiranje Sheez Game-a, kao i kutiju za Memopolis je radio Goran Lizdek, po zanimanju moj najbolji drug (smijeh). Druga reakcija je bila ‘Jao pa ja ne znam pola ovih građevina’. U tome je i fazon, nakon nekoliko rundi igranja ćeš znati. Zbog toga je i dozvoljeno tokom igranja baciti pogled na listu građevina kako bi tačno znao iz kojeg je grada. Treća reakcija je: “Kako mogu kupiti igru?””, naveo je Damir.

Igirca je namijenjena za sve dobne granice, odnosno potrebno je samo da znate čitati jer se na karticama nalaze imena objekata.

“Ja sam idejni tvorac, odnosno autor igre. Emina je šefica birokratije i neko ko trezvenije misli o svemu. Drugim riječima, normalnije razmišlja o svim troskovima (smijeh). Nasa Emina Sabirović je prevela tekstove sa njemačkog na engleski”, dodao je Bašić.

Više informacija o igri možete pronaći na stranici sheezgames.com.

Damir Bašić inače je postao poznat po svom projektu “Duka's Music Mission” u okvir kojeg je kreirao muzičke sadržaje s najmanje jednom osobom iz svake zemlje svijeta. Ovaj projekat je izazvao veliku pažnju, ali i odziv ljudi iz raznih zemalja širom svijeta.  >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!