Greška kod tuširanja zbog koje još teže podnosimo ljetne vrućine

Lifestyle 17. jul 202309:01 0 komentara
Shutterstock

Za vrućih ljetnih dana jedva čekamo baciti se pod hladni tuš, no to i nije baš dobra ideja. Naime, iako vam se čini da je hladna voda najbolja za tuširanje tijekom vrućina, ona vam zapravo može dodatno otežati podnošenje visokih temperatura, a ne vas rashladiti.

Kako objašnjavaju znanstvenici, hladna voda na neprirodan način snižava temperaturu tijela, pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Crveno upozorenje zbog ekstremno visokih temperatura

Površinski receptori kože, ističu znanstvenici, pomažu da se čak i na temperaturama +35 osjećamo ugodno. Ti receptori, koji savršeno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati. Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela, pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Dramatično: ‘Od 26. jula stvarat će se superćelijske oluje snage atomske bombe?’

Stoga je puno bolje istuširati se mlakom vodom kako razlika između temperature vode i zraka ne bi bila prevelika, a isto tako ne preporučuje se ni ispijanje pretjerano hladnih napitaka. Hladno piće trenutačno će vas rashladiti, no to može rezultirati stezanjem krvnih žila, pri čemu se smanjuje gubitak topline. Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sustava i brzo poprimaju temperaturu tijela, zbog čega ne smanjuju temperaturu cijelog organizma. Zbog toga je preporuka piti vodu i pića sobne temperature.

Uz to, pravilo broj jedan u vrućim ljetnim danima je piti puno tekućine i to između 2,5 i 3 litre vode dnevno. Nezaslađena bezalkoholna pića mogu vas učiniti još žednijima, a alkohol je još lošiji izbor jer je njegov učinak brži i snažniji kad je vani jako vruće. Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, što smanjuje krvni tlak i povećava rizik od cirkulacijskog kolapsa. Zbog toga je voda najbolji i najsigurniji izbor po vrućinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad