Oglas

Najskuplji začin na svijetu vrijedi više od zlata

author
N1 BiH
06. okt. 2023. 13:48
syed-f-hashemi--zt5GHbljUw-unsplash
Unsplash | Unsplash

Da li ste znali da na Zemlji postoji začin vredniji od tartufa, vasabija, pa čak i zlata? Vjerovatno ste ga vidjeli, nježne crvene komadiće od kojih vam je potrebna samo najmanja količina da biste imali veliki utjecaj na okus. Govorimo, naravno, o šafranu.

Oglas

Potječe iz ljubičastih cvjetova šafrana (Crocus sativus). Počinje kao jarko narandžasti žig, koji nosi polen kao dio ženskog reproduktivnog sistema cvijeta, a kasnije postaje najvredniji začin na svijetu. Zašto je tako skupo? Djelomično zato što je ova biljka apsolutna noćna mora za žetvu.

1696592688-artam-hoomat-OTGrOtistH4-unsplash-1024x683.jpg
Unsplash | Unsplash



Šafran se bere sa tri žiga u sredini svakog cvijeta i moraju se brati ručno. To znači da pola kilograma šafrana može sadržavati čak 75.000 cvjetova. Dodajte tome činjenicu da cvijet cvjeta samo u određenim dijelovima svijeta nekoliko kratkih sedmica u godini i to postaje još složenija operacija.

Jednom ubrane, nevjerovatno su krhke i s njima se mora pažljivo rukovati, što proces uzgoja čini još složenijim i skupljim. Žigovi se zatim pretvaraju u poznatiji oblik isušenog šafrana tako što se rašire na tacne i polako suše na vatri od drvenog uglja. Opet, ovo povećava troškove jer je to dugotrajan proces sa kojim se ne može žuriti.

Oglas

1696592764-saffron-1821786_1280-1024x768.jpg
Pixabay | Pixabay



Tržišna stopa za pravi šafran kreće se između 2.000 i 10.000 dolara po pola kilograma (1 pound), tako da nije iznenađujuće da postoji nekoliko krivotvorenih alternativa. Sve od obojene kukuruzne svile do cvijeća od šafranike, vlakana cvekle i običnih starih crvenih komadića papira kroz povijest se predstavljalo kao šafran, dok se mljeveni šafran često miješa s kurkumom, korom ili paprikom – što je samo po sebi zanimljiv začin, jer iznenađujuće malo ljudi zna od čega se pravi paprika.

Ključ autentičnog, visokokvalitetnog šafrana je u njegovoj aromi, što znači da se drži visokih standarda tokom proizvodnog procesa, a lošiji žigovi neće dospjeti u konačni začin. Ni tu aromu nije lako održavati, tako da šafran ima kratak rok trajanja i mora se pravilno skladištiti, piše IFLScience.

Dakle, da li je vrijedno toga? Na kraju svega toga, najskuplji začin na svijetu izlazi kao prilično svestran i impresivan biljni proizvod. Tražen je u kulinarstvu zbog svog blago slatkog, zemljanog ukusa koji daje izrazitu aromu i ukus hrani. Takođe može učiniti da hrana izgleda bolje tako što će je obojati u zlatnu boju i nešto je što ćete vidjeti u jelima od riže poput birijanija, kao i u određenim desertima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama