Naučnici pronašli recept za curry star 2000 godina

Lifestyle 01. aug 202309:00 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Na površini kamene ploče za mljevenje, istraživači su identificirali drevna zrnca škroba iz đumbira (Zingiber officinale), cimeta (Cinnamomum sp.) i muškatnog oraščića (Myristica fragrans). U nečemu što je možda prilično čudno otkriće, skupina istraživača pronašla je 2000 godina star recept za curry.

Raznoliki, aromatični okusi curryja koji začinjaju naše stolove za večeru sežu stoljećima unatrag, obuhvaćajući različite kulture i kontinente. Nedavna istraživanja otkrivaju intrigantnu povijest trgovine začinima, a čak bacaju svjetlo na najstariji poznati recept za curry izvan Indije.

Istraživači su otkrili dokaze koji upućuju na to da je priprema curryja bila rasprostranjena u jugoistočnoj Aziji prije otprilike 2000 godina, tačnije na arheološkom nalazištu Oc Eo u južnom Vijetnamu.

Otkriveno je osam različitih začina, neki su prevalili hiljade kilometara morem, pridonoseći primamljivoj drevnoj mješavini curryja.

Recept za curry star 2000 godina

Prvobitno istražujući drevnu trgovinu začinima i korištenje “pesani” alata za mljevenje, istraživači su svoju pozornost usmjerili na curry nakon što su otkrili razne začine.

Analizirajući zrnca škroba pomoću mikroskopskih ostataka alata za mljevenje, došli su do dragocjenih saznanja o povijesnoj obradi hrane i upotrebi začinam piše curiosmos.

Od 40 analiziranih alata, desetak je otkrilo tragove raznih začina, uključujući kurkumu, đumbir, korijen prstiju, đumbir, galangal, klinčić, muškatni oraščić i cimet. Datiranje uzoraka drvenog ugljena i drva povezanih s nalazištem utvrdilo je postojanje kompleksa Oc Eo između 1. i 8. stoljeća nove ere.

Premošćivanje jaza u trgovini začinima

Prethodno su dokazi o drevnom curryju uglavnom bili usmjereni na Indiju, dok su informacije o ranoj trgovini začinima dolazile iz drevnih indijskih, kineskih i rimskih dokumenata. Ova studija nudi opipljivu potvrdu da su začini bili globalno trgovani i cijenjena roba prije gotovo dva milenija.

Nekoliko začina otkrivenih u Oc Eo zahtijevalo je prijevoz iz dalekih regija preko Indijskog ili Tihog oceana, što svjedoči o intrigantnoj povijesti curryja izvan Indije. Mukotrpan proces pripreme ukazuje na duboko cijenjenje i želju za okusima curryja, čak i izvan Indije, prije otprilike 2000 godina.

Okusi provjereni vremenom

Zanimljivo, recept za curry koji se koristi u savremenom Vijetnamu dijeli ključne komponente poput kurkume, klinčića, cimeta i kokosovog mlijeka s drevnom verzijom Oc Eo, što je dokaz trajne privlačnosti dobro osmišljenog recepta.

Ovo istraživanje prvenstveno je bilo usredotočeno na mikroskopske ostatke biljaka. Daljnje analize sačuvanih sjemenki prikupljenih tijekom iskapanja mogle bi otkriti dodatne začine ili jedinstvene biljne vrste, poboljšavajući naše razumijevanje kulinarske prošlosti regije i potencijalno bacajući više svjetla na ranu globalnu trgovinu začinima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!